Povratak

Krvavi iscjedak iz vagine prije očekivanog okota mačke

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
zdravka rumiha1


Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. med. vet.
Pet centar, Av. V. Holjevca 62 (Supernova), Zagreb

P: Imam jedan prolem. Naime, moja mačka je skotna već dva tjedna. Ali tek prije dan dva počela je krvariti iz spolovila. Inače jede, igra se čak. Spava malo više, ali dobro je. Malo me brine, jer krvari, ali čisti tu krv. Inače je mačka stara godinu dana. Valentina

O: Općenito, iscjedak iz vagine mačaka može biti proziran i vodenast (serozni), krvav, gust i sivkasti, žuto–zelenkasti (gnojni) ili tamno zeleni do crni (nakon poroda). Prisutnost iscjetka najčešće ukazuje na neku bolest spolnog ili mokraćnog sustava. Mačke se konstantno ližu pa je ponekad teško i zamjetiti iscjedak.

Graviditet u mačaka traje 62-67 dana. U prvoj polovici mačka pokazuje malo znakova graviditeta a tek se dva do tri tjedna pred očekivani okot uočava povećanje obujma trbuha. Pred sam okot mačka postaje nemirna i istražuje mjesta koja će odabrati za porod. Što se okot više približava, mačka gubi apetit i nemirno se kreće po mjestu koje je izabrala za porod, sve dok ne počnu kontrakcije. Problemi tijekom graviditeta i samog porođaja u mačaka su vrlo rijetke u svih pasmina, osim perzijske. Čak 99% mačaka se omaci bez pomoći i komplikacija.

Iscjedak iz vagine prije očekivanog okota u ovisnosti o samoj prirodi, konzistenciji i mirisu upućuje na određene probleme. Kada se radi o krvavom iscjetku pretpostavka je da se radi o pobačaju osim u slučaju kada iscjedak nastupi u 8. tjednu graviditeta što bi upućivalo na prerani okot te zahtjev za carskim rezom.

Komplikacije prije, za vrijeme i nakon okota predstavljaju značajnu poremetnju zdravlja kako za majku mačku ali i predstavljaju ozbiljnju prijetnju i zdravlju mladunaca pa simptome nikako ne treba zanemariti već potražiti urgentnu pomoć u najbližoj veterinarskoj ambulanti. Svakako, s obzirom na navedeno, ukoliko to već niste učinili u međuvremenu, preporučam da se sa ljubimicom što prije javite Vašoj veterinarskoj ambulanti kako bi joj se pružila adekvatna medicinska pomoć u svrhu očuvanja optimalnog zdravlja.

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr