Povratak

Krvavi iscjedak prilikom kihanja

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Imam problem i molim Vas za pomoć. Pišem Vam iz Zenice. Imam mačku staru dvije godine. Veterinar koji ju liječi je odsutan iz grada i ne možemo ju odnijeti na pregled. Maca izlazi van i sterilizirana je prije godinu i pol. Pored hrane kojom ju hranimo (suha hrana, svježa riba, mliječni proizvodi), postoji mogućnost da ona sama lovi glodavce, ptičice i sl. Posljednja tri dana maca neprestano kiše. Međutim, mojoj maci prilikom kihanja iz nosa izlazi krvav iscjedak. Također, na maci sam primjetila i upalu lijevog oka. da li je to opasno i što da poduzmemo dok se naš veterinar ne vrati s puta. Molim Vas da mi što prije odgovorite. Unaprijed zahvalna, Arnela.

O: Smatra se kako mačke kao i ljudi kišu iz dva razloga: ili zbog upale sluznice nosa ili zbog prisutnosti stranog tijela u nosnicama.

Upala sluznice nastaje kao posljedica kemijske iritacije ili kao nastavak upale donjih dišnih puteva. Najčešći uzroci su oni upalne naravi. Kod infekcija donjih dišnih puteva kihanje je ponekad jedini simptom. Uzročnici mogu biti virusi ili bakterije. Najveći rizik za infekciju je u vrlo mladih i u starijih jedinki. Ovo je iz razloga što imunosni sustav mladih životinja nije u potpunosti razvijen, a starije obično imaju i druge promjene povezane sa starošću koje pogoduju infekcijama.

Infekcije bakterijske etiologije najčešće su uzrokovane bakterijama vrste Pasteurella, Bordetella, Streptococcus i Pseudomonas. No, vrlo često infekcije dišnog sustava istovremeno uzrokuju dva ili više mikroorganizama. U mačaka dva najčešća uzročnika kihanja su virusi: calicivirus i rhinotracheitis virus (Herpes-1). Vrlo često je kihanje jedini znak bolesti, no može se javiti i konjunktivitis i blago povišena tjelesna temperatura. Osim navedenih virusa, kihanje uzrokuju i mikroorganizmi Chlamydia psittaci i mycoplasma. Oba mikroorganizma uzrokuju iritaciju nosne sluznice i konjunktivitis.

Od neinfekcionih uzroka kihanju u mačaka treba spomenuti razne proizvode (prašina pijeska za mačke, parfemi, dim cigarete, sredstva za čišćenje, dezodoransi i sl.), zatim alergije (pelud, plijesan), strana tijela (travke, sjemenke). Starije mačke podložnije su promjenama nosne sluznice u vidu polipa, tumora i degenerativnih promjena, no kao i kod stranih tijela proces je obično lokaliziran na jednoj nosnici. Kihanje i iscjedak se javljaju i uslijed abscesa zuba te je i jedna od pasminskih osobina (mačke plosnate njuške).

Iscjedak iz nosa dijeli se prema karakteru na serozan (bistar), mukozan (sluzav, mutan), sa primjesama krvi, krvav (epistaksis); prema lokaciji jednostran ili obostran te prema tijeku na akutan i kroničan. Ako je iscjedak iz nosa Vaše mace s primjesama krvi, ovaj poremećaj može nastati posljedicom oštećenja krvne žile u nosnicama ili se pak povezuje s oštećenjima nastalim posljedicom virusne infekcije (rinotraheitis).

Liječenje navedenih poremećaja naravno ovisi o samom uzroku i drugim simptomima. Kako niste u mogućnosti odmah posjetiti veterinara, vodite računa da je Vaša maca na toplom i prozračnom mjestu, osigurajte joj dovoljnu vlažnost zraka, lakoprobavljivu prehranu te omogućujte prohodnost dišnog sustava redovitim čišćenjem okoline nosa.

Kako niste naveli da li je Vaša maca cijepljena savjetujem Vam da je svakako cijepite protiv mačjih zaraznih bolesti kad ozdravi.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr