Povratak

Kuglice od dlaka u probavnom traktu / Da li se progutane kugle izbacuju defekacijom ili samo povraćanjem?

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
franjo_hrgota

 
Odgovara:
Franjo Hrgota, dr. vet. med.,
Pet centar, B. Gumpca 32, Pula 


P:
Imam Balinesse kratkodlakog mačka. U zadnje vrijeme, svaki 3 dan kihne dosta glasno nema iscjedkaiz nosa, a vrlo rijetko i vrlo malo iz očiju. Veći problem mi je to što se zna naprezati sa izbacivanjem dlake, ali ništa ne izbaci. Ponekada mu dam malo soft extra pastu ili mu dam malo trajev koju pojede vrlo malo. Molim Vas da mi odgovorite da li mora izbaciti dlaku ili ona izađe iz njega probavom? Hvala. Brankica

O:
  S obzirom da se ponašaju kao strano tijelo u probavnom sustavu, kuglice dlake (trihobezoari) mogu u većoj ili manjoj mjeri iritirati mačku. Mačka može povratiti kuglice dlake sama od sebe i to nakon što se određeno vrijeme mučila, uz različite znake probavnih teškoća. Ponekad trihobezoari mogu uzrokovati ozbiljnije probleme ako je stvorena kuglica velika i tvrda. Oni mogu, između ostalog, mačku tjerati na povraćanje a da sami ne budu izbačeni. Ovisno o njihovoj veličini, mogu izazvati različite probleme u probavnom sustavu,najčešće u želucu ali ponekad i u crijevima. Takvi problemi mogu potrajati i u tim slučajevima nužna je veterinarska intervencija.

Primjena pasti za izbacivanje dlake omogućuje izbacivanje dlaka pasažom kroz probavni sustav, iz želuca u crijeva i van. Sadržaj paste omogućuje oblaganje dlaka sluzavim omotačem, čime je olakšana njihova evakuacija.
Ukoliko se mačka napreže i izgleda kao da će povratiti, kroz duži period, preporučujem da kontaktirate svojeg veterinara.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr