Povratak

Kvaliteta hrana: LandFleisch, Schesir i Gourmet perle / Važnost prehrane kastriranog mačka

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
dragan_vesovic

 
Odgovara:
Dragan Vešović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 

P: Sada kada je mačak uškopljen jede samo najbolje. Do sad je jeo ili Royal canin ili Hills ali se toga zasitio i više neželi jesti pa smo mu kupili novu hranu za probu kupili smo LandFleisch, Schesir i Gourmet perle. Zanima me kvaliteta te hrane te da li je dobro dugorocno ga hranit sa tom hranom. Hvala. Gabriela


O: Hrane koje ste naveli pripadaju izrazito kvalitetnim linijama hrana namijenjenim prehrani mačaka. To znači da su svi nutritivni elementi visoko kvalitetnog podrijetla te su zastupljeni u dovoljnim količinama potrebnima za osiguravanje normalnog funkcioniranja svih organa i organskih sustava. Primjena ovakvih hrana prilagođena dobi, aktivnosti i potrebama samih ljubimaca mogla bi se zadržati tijekom cijelog života. Međutim, ovdje se pojavljuje jedan drugi problem. Naime, nakon što se ljubimci kastriraju bilo bi im potrebno prilagoditi prehranu. S tog aspekta prehrana bi trebala biti izbalansirana na takav način da s jedne strane ima manju kalorijsku vrijednost. Na takav način je moguće prevenirati nakupljanje tjelesne težine koja nerijetko nastaje kao posljedica nepravilnog hranjenja ljubimaca koji se nakon operativna zahvata manje kreću, odnosno imaju manju potrebu za kretanjem.

S manjim kretanjem isti su skloniji akumuliranju (deponiranju) energije i nakupljanju tjelesne težine ako se i dalje nastave hraniti na isti način (vrsta kao i količina hrane) kao i prije samog operativna zahvata. S druge strane, hrana bi se trebala prilagoditi na takav način da sprječava stvaranje mokraćnih kamenaca. Razlog leži u činjenici da su kastrirani ljubimci skloniji stvaranju mokraćnih kamenaca (struviti, oksalati,...). Iz tog razloga, poželjno bi bilo po kastraciji ljubimca istome prilagoditi prehranu tako da prevenira neke od gore navedenih poprilično čestih problema. Zato se i savjetuje po kastraciji promijeniti prehranu ljubimcu, odnosno davati mu neke od hrana koje su i namijenjene za takvu "situaciju".Korisne informacije možete saznati i u odgovoru kolegice mr. Ljiljana Vrhovac Uzur, dr. vet. med na sljedećoj stranici: Pravilna prehrana u mačaka / Preporučena hrana za kastrirane sijamske mačke.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr