elena-tijan1

 
Odgovara:
Elena Tijan, dr. vet. med.,
Pet centar, Škurinjska cesta 1, Rijeka 

P: Moja maca ima 21 godinu i obilno joj curi slina iz usta. Primila je dvije terapije inekcija, ali vetrinar mi je rekao da treba na čišćenje kamenca jer ima jaku upalu. Uglavnom, mačka nema ni jedan zub jer je stara i bojim se da se više ne probudi iz anestezije, molim Vas za savjet.

Hvala, Marija


O: Bolesti zubi jedna su od najčešćih stanja na koje nailazimo u starijih mačaka. Prema nekim istraživanjima čak 70% mačaka pokazuje znakove bolesti desni. Iz toga je razloga vrlo važno voditi pravilnu higijenu usne šupljine i njegu zubiju kako ne bi došlo do razvoja ovakvih bolesti, koje u starijih životinja mogu dovesti i do ozbiljnijih komplikacija.

Što se tiče same anestezije, njezina je sigurnost danas uvelike unaprijeđena, čak i kod starijih životinja, ali nikada ne možemo reći da je potpuno bez rizika.

Zbog toga vrlo je važno prije bilo kakvog zahvata napraviti potrebne pretrage, počevši od one kliničke, uzimanja anamneze odnosno povijesti bolesti te pretraga krvi (hematologija, biokemija), a onda na osnovu njih i eventualne dodatne dijagnostičke testove poput rendgena, ultrazvuka i ehokardiografije. Tek nakon dobivenih nalaza možemo se odlučiti za anesteziju ili ipak za neko drugo rješenje.

Komplikacije koje mogu nastati prilikom opće anestezije, osobito kod starijih životinja, su prestanak disanja, usporeni rad srca, pad tlaka, gubitak krvi ili prestanak rada srca (srčani arest). Starije životinje najčešće pate od bolesti srca, bubrega, dijabetesa ili nekih drugih problema vezanih uz proces starenja pa je zato kod njih anestezija rizičnija nego kod onih mlađih.

Zbog svega navedenoga, potrebno je da se konzultirate sa svojim veterinarom ili s kolegama na Veterinarskom fakultetu koji će na temelju nalaza odlučiti da li je životinja sposobna ili ne za takav zahvat.

Više o samoj anesteziji i postoperativnom oporavku možete  pročitati u odgovoru kolegice Zdravke Rumihe, dr.vet.med. ovdje.

Ono što eventualno još možete probati je davanje Stomorgyla, antibiotika koji se inače koristi za liječenje upale usne šupljine. Za mačke je najprikladniji Stomorgyl 2 koji se daje 1 tableta na 2 kg tjelesne težine, jedanput dnevno, tijekom 5 do 10 dana. Više detalja o sastavu i primjeni ovog lijeka možete pročitati ovdje.

OZNAKE: