Povratak

Liječenje od trovanja i prehrana tijekom oporavka

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
zdravka rumiha1


Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. med. vet.
Pet centar, Av. V. Holjevca 62 (Supernova), Zagreb

P: Moj mačak se otrovao. Vjerujem da je u pitanju otrov za miševe/štakore. Simptomi: potpuno gubljenje apetita, potištenost, nekoliko dana nije uzimao ni vodu. Veterinar je davao tri dana za redom vitaminske inekcije (vitamin K je davan takodjer), a i glukozu je dobio te antibiotsku inekciju. Sve traje već 8. dan. Mačak je još živ, hoda, no prije dva dana je primijećena krvava stolica, tj. crvena krv iz anusa. Nakon jednog dana se i to smirilo. Od nekih drugih simptoma ništa nije zapaženo osim što odbija hranu, tj. malo licne (npr. zdrobljenu sardelicu svježu ili smrvljene džigerice), vodu povremeno pije. Ustaje, ide van, čak se malo i umiljava. Veterinar kaže da je sada na samom organizmu da se izbori. Moje pitanje je da li bi mu mi sami, kod kuće, trebali davati vitamin K ili ne? Ako da, kakvog je okusa, tj. da li mu se moze davati u vodi, da nije jako gorak? Nešto drugo? Kakve su prognoze za dalje? Ako bi se oporavio, tj. ako mu se stanje ne bi pogoršalo, da li postoji neka hrana koja je posebno spravljena za oporavak maci nakon ovakvog užasa, tj. trovanja? Ako postoji, koja je to hrana? Kog proizvođača (možda nešto što bi sadržavalo vitamine)? Hvala Vam unaprijed na odgovoru.
Pozdrav, Brankica

O: Općenito o trovanju otrovom za štakore možete pročitati u već ranije objavljenom odgovoru kolegice Dragice Nemeš, dr. med. vet. pod naslovom Trovanje mačke otrovom za štakore.

Govoriti o prognozi stanja nezahvano je bez načinjenog općeg kliničkog pregleda i po potrebi dodatnih pretraga u veterinarskoj ambulanti.

Trovanje kumarinskim derivatima se općenito liječi davanjem antidota vitamina K koji se, ovisno o slučaju, daje subkutano kroz 8-10 dana. Nakon što se životinja stabilizira (normalizira se protrombinsko vrijeme), terapija se može nastaviti sa tabletama kroz još nekoliko tjedana (2-6 tjedana). Nije neuobičajena pojava kao što opisujete i u Vašeg ljubimca da rezidualni efekti budu zabilježeni i tjedan dana nakon trovanja čak i nakon tretmana antidotom. Upravo zbog tog kumulativnog djelovanja otrova (sporo se izlučuje i sporo se razgrađuje) terapija K vitaminom traje dulje vremena jer svaka rezidua ("zaostala") u organizmu može uzrokovati recidiv (ponovne pojavu znakova bolesti i povrat stanja).

Preporučila bih Vam da mačka što više nudite jelom, vrlo je bitno da redovito jede kao i da pije vodu. Nikako ga nemojte pustiti da jede kad on hoće i/ili može, ako treba hranite ga i na silu brizgalicom. Za tu svrhu preporučam Recovery (Royal Canin) ili Convalescence (Purina) koje možete kupiti i u našoj ljekarni u sklopu Pet centra. Te konzervice su dosta kalorične i energetski jake tako da već mala količina osigurava većinu hranjivih tvari za Vašeg ljubimca. Također bi bilo dobro dati mačku neki od preparata za otvaranje apetita. U našoj ponudi je dostupna Calo-pet pasta (Vetoquinol), energetska pasta obogaćena životno potrebnim vitaminima, mineralima i taurinom, te Canivita multivitaminski tonik (Canina).

U svakom slučaju, s obzirom na ozbiljnost stanja u kojem je Vaš ljubimac i radi moguće rezidue, svakako preporučam da o pogoršanju simptoma obavijestite Vašeg veterinara. Na takav način će mu biti moguće pratiti sam tijek oporavka kao i prikladno reagirati terapijom u ambulanti. U skladu s razvojem situacije kolega će Vam moći dati i konkretniju prognozu stanja.

 

Vezano uz vitamin K, ovaj vitamin dolazi na tržište za oralnu primjenu u obliku tableta. U ponudi ljekarni Pet centra možete pronaći Vitamin K od Diafarma te Koag 1 Vitamin K1 od Candioli. Preporuka oba proizvođača je oralno davanje tableta u originalnom obliku. Ne postoji navoda da se tablete otapaju u vodi, mlijeku i sličnim otapalima pa iz tog razloga ne mogu preporučiti nego da date mačku direktno u usta količinu tablete prema tjelesnoj težini mačka. Svakako bi bilo uputno načiniti kontrolni pregled u Vašoj veterinarskoj ambulanti, kako bi se preporučila pravilna doza vitamina K i omogućio optimalan oporavak ljubimca.

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr