Povratak

Liječenje tumora i prehrana kao dio oporavka

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Dragan Vešović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam mačka koji je star 5 god. i kome je bio polomljen rep pre dve godine, tada je amputiran. Nikada taj vrh repa nije dobro zarastao (zaraste pa se on negde udari pa se stvori krastica pa zaraste i tako u nedogled). Do pre dva meseca, kada mu se na vrhu repa počelo stvarati nekrotično tkivo koje je nenormalno bujalo. Ponovo su mu amputirali taj deo repa, koji smo dali na histopatološki nalaz, koji je ukazao da se tumor sastoji od polja osteoidnog matriksa i velikog broja višejedarnih džinovskih ćelija "- osteoklasta. Prisutna su i nekrotična ognjišta. Tip tumora: gigantocelularni osteosarkom sa nekrozama. Krvna slika nije ništa drugo pokazala osim smanjenog broja trombocita(120), sve ostalo je uredno.

Ponašanje mačke je normalno, jede, igra se, prede, nije gubio na težini, dlaka normalna. Zanima me sad, posle ove dijagnoze, s obzirom da se nećemo odlučiti na hemoterapiju, koji način ishrane je najbolji i koje vitamine bi bilo najbolje da se daje mački i koje savete mi Vi preporučujete?
Unapred zahvalna Olivera i mačak šorž

O: Gigantocelularni osteosarkom predstavlja agresivni tip tumora kosti koji je karakteriziran izravnim stvaranjem osteoida (mješavina bjelančevina koju izlučuju osteoblasti i koja postaje kost kada se u njoj odlože minerali) od strane tumorskih stanica (u ovome slučaju velikog broja multinuklearnih gigantskih stanica). Kako postavljena dijagnoza još i navodi, ovakvo stanje je još dodatno komplicirano nekrozama (smrt stanice ili dijelova tkiva u živom organizmu).

Liječenje raka se provodi na različite načine:

- kirurškim odstranjivanjem,
- zračenjem, pogotovo kod lokaliziranih tumora osjetljivih na zračenje,
- kemoterapijom,
- novim oblicima liječenja, kao što su inhibitori angiogeneze (koji selektivno tumoru prekida opskrbu krvi), imunoterapija (potičemo imunološki sustav da napadne tumor), terapija genima (geni na leđima virusne čestice napadaju tumorsku stanicu),...
- drugim oblicima terapije, suzbijanjem bolova,...

Sada je potrebno osigurati određenu kvalitetu života svog ljubimca. To podrazumjeva hranjenje kvalitetnim hranama, kao što su Royal Canin Recovery ili Hill's a/d. Takve hrane, osim što zadovoljavaju sve dnevne nutricionističke potrebe organizma mačke, dodatno su formulirane da održe odgovarajuću funkciju inunološka sustava te su dokazano korisne tijekom oporavka i u prevenciji komplikacija.

Od drugih dodataka prehrani u obzir dolaze: beta-karoten, vitamin E, vitamin C, vitamini B-kompleksa, selen,...

Savjetujem Vam da se prije uzimanja bilo kojih od gore navedenih hrana ili dodataka hrani konzultirate s Vašim veterinarom, koji će isto tako biti u mogućnosti, a sve prema povijesti bolesti ljubimca, preporučiti i neke druge preparate.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr