Povratak

Liječenje ušnih šugaraca i Otonazol kapi / Higijena uha kao važan faktor zdravlja

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
zdravka_rumiha1


Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 

P: Udomili smo mačića prije mjesec dana, tada je bio otprilike star 1.5 mjeseci, prmijenili smo Pratel tabletu protiv parazita, 1/4 tablete te opet nakon 2 tjedna, uspješno se očistio od njih i jako dobro napreduje, živahan je, jede normalno i pije vodu. Kako je imao dosta prljave uši, veterinar nam je dao Otonazol kapi da koristimo tjedan dana jer su očito šugarci u pitanju, nakon tjedan dana malo se povuklo, no ne potpuno. Od zadnjeg koruštenja kapi prošlo je dva tjedna. Moje pitanje je da li mu možemo ponovo stavljati kapi te koliko dugo smijemo najduže koristiti?
Hvala. Tatjana

O: Više o ušnim šugarcima u mačaka možete saznati u već ranije objavljenom odgovoru kolege Dragana Vešovića, dr.vet.med. naslovljenom Ušni šugarci.

Danas se u liječenju ovih infestacija koriste različiti preparati, najčešće primijenjeni u obliku kapi za uho.

Liječenje se provodi standardnim sredstvima (npr. preparati na bazi ivermectina u kombinaciji s antimikotikom, antibiotikom i kortikosteroidom) u trajanju od čak i nekoliko tjedna. Ovdje je bitno naglasiti da je terapiju potrebno provesti u cijelosti kao i obavezno tijekom kao i po provedenom tretmanu obaviti kontrolne preglede kod veterinara. Na takav način se dobije uvid u uspješnost liječenja kao i izlječenja.

Sljedeće, Otonazol kapi, koje Vam je savjetovao veterinar, koriste se najčešće kroz 10-14 dana, odnosno, prema uputama ambulantnog veterinara a sve u ovisnosti o stanju slušnog kanala. Ako se bolest ne liječi, promjenama može biti zahvaćeno srednje i unutarnje uho, što se dodatno može zakomplicirati bakterijskom infekcijom, najčešće Staphylococcus aureus, a tada je ishod neizvjestan. Točnu dijagnozu postavlja veterinar, na osnovu pregleda slušnog kanala i mikroskopskim pregledom cerumena, u kojem se nalazi uzročnik.

U svakom slučaju, kako ste primijetili da se stanje u ušima Vašeg ljubimca nije značajno promijenilo, za preporučiti je ponovni odlazak u veterinarsku ambulantu na pregled. Veterinar će po pregledu otoskopom procijeniti da li je potrebna ponovna terapija Otonazol kapima ili će preporučiti drugi vid liječenja a u svrhu prevencije rezistencije mikroorganizma.

Također, moram napomenuti kako je najvažniji faktor, kada govorimo o zdravlju uha, njegova higijena. U zvukovodu se normalno luči manja količina cerumena (ušna smola), koji ima zaštitnu funkciju. Ukoliko se lučenje pojača, može doći do začepljenja zvukovoda i stvaranja pogodnog medija za razvoj sekundarne bakterijske infekcije. Zbog toga vlasnici kućnih ljubimaca trebaju redovito kontrolirati stanje ušnog kanala  svojih ljubimaca, a to se naročito odnosi na dugodlake i dugouhe pse i mačke, kao i kuniće. Čišćenjem uha omogućujemo aeraciju, što je veoma važno i kada se apliciraju lijekovi.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr