Odgovara:
Tanja Krulc, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb

P: Danas smo primjetili da se mački, koja je već neko vrijeme bolesna, gule na šapama jastučići i da je tamo koža jako ispucala. Koji bi mogao biti razlog tome? Također, mačka jako slabo pije tekućinu, praktički uopće ne, osim kada joj mi dajemo na špricu.
Tomislav

O: Koža je zaštitni pokrivač tijela i za podlogu je pričvršćena potkožnim tkivom. Potkožno tkivo se sastoji od vezivnog tkiva u kojem ima elastičnih vlakana i masnog tkiva.

Koža ima više funkcija, kao što su štiti dublje slojeve, važnu ulogu ima u regulaciji topline, isparavanjem znoja s površine tijela pridonosi izdavanju topline iz tijela te mehanička zaštita dubljim dijelovima koju pospješuju rožnati slojevi epidermisa, kao što je to na mekušima.

Koža je ogledalo stanja organizma i njezino stanje je, osim kod bolesti kože, usko povezano s unutarnjim bolestima.

Općenito umanjena elastičnost kože, na kojoj nema drugih promjena, posljedica je nestašice ili gubitka tekućine iz organizma (dehidracija).

Ljuska (squama) se sastoji od lamela orožnjalih stanica epiderme koje se i normalno luče u ograničenoj količini. Obilno i rasprostranjeno ljuštenje (desqamatio) uvijek je patološka pojava. Najčešće je završni stadij kožnih bolesti. U tom slučaju, ljuske su sitne poput prašine ili veće poput mekinja, bijele, sivkaste ili žućkaste boje. Abnormalno ljuštenje kože prati i seboroični kompleks pa su u tom slučaju ljuske masne i čvršće se drže podloge. Što je u ljuski više sloja, to joj je konzistencija mekša, a što je više orožnjalih tvari to je ljuska tvrđa. Obilne ljuske, naročito ako sadrže mnogo masnih tvari i hiperkeratotičnog detritusa, pretvaraju se u kraste, kao i u slučaju nekih gljivičnih bolesti kože i pojačanog orožnjavanja kože na toksičnoj ili metaboličkoj osnovi.

Pojačano orožnjavanje i ljuštenje javljaju se i kod nekih autoimunih bolesti, ali kod Vaše mačke najvjerojatnije je posljedica dehidracije i bolesti.

Liječiti treba primarnu bolest, mačku obavezno rehidrirati na usta ili kod veterinara pomoću infuzija potkožno.

U ponudi Pet Centra možete kupiti Morske alge u prahu "- riječ je o prahu dobivenom iz svježih morskih algi (ascophyllium) koji zbog visokog udjela aminokiselina učinkovito poboljšava pigmentaciju dlake, očiju i nosa i šapa i poboljšava opće stanje organizma. Sadrže brojne mikroelemente, vitamine, karotenoide i minerale. Visoka količina vitamina C jača imunološki sustav i kondiciju. Za povećanje otpornosti kože su ulja bogata Omega 3 i 6 masnim kiselinama (Dermanorm, Feliderm tablete...). Šapice možete mazati zaštitnim balzamom za šape Dr. Clauders.

OZNAKE: