Povratak

Lom zdjelice i moguća ozljeda kralježnice uslijed traume - liječenje i prognoza oporavka

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
JelenaPejic


Odgovara:
Jelena Pejić, dr. med. vet.
Pet centar, Našička 144, Zagreb

P: Molim Vas za savjet! Imam macu kojoj je uslijed udarca (vjerojatno auto) puknuo rep odmah na početku kod kralježnice i pukla je neka mala kost u zdjelici. Veterinar kaže da ta mala kost ne smeta? Mmaca može hodati, čak se i oslanjana na zadnje nogice i može skoćiti na stolicu. Slikali smo na Veterinarskom fakultetu i s tim otišli kod svog veterinara koji je maci kroz kateter izvadio mokraću i stolicu. Prošlo je par dana od udarca, a maca ne ide na WC, sutra opet idemo kod veterinara da ponovno kroz katater olakša macu. Veterinar je spominjao da ako maca neće sama moći na WC da će se morati uspavati (ja to ne mogu prihvatiti). Da li postoji mogućnost da maca ne osjeća da mora na WC? Da li u tom slučaju postoji neka vrsta operacije i gdje da se obratim? Maca nema ni godinu dana i kastriran je. Lp, Igor

O: Zdjelica se sastoji od lijeve i desne polovice koje su spojene, a svaka polovica je građena od tri kosti. Sama zdjelica je spojena acetabulumom sa glavom bedrene kosti i sakroilijačnim zglobom s kralježnicom te se zbog takve građe često javljaju višestruki lomovi uslijed trauma. Samo liječenje traume ovisi o prirodi prijeloma. Ukoliko je potrebno koštani ulomci se mogu fiksirati, međutim ukoliko je došlo do loma bez pomaka ili samo napuknuća, lom je moguće sanirati i bez operacije. Naravno svaki lom zahtijeva što manje kretanja i mirovanje. Zaraštavanje prijeloma, ovisno o prirodi, traje oko 3-4 tjedna, što isto ovisi i o drugim faktorima, tj. komplikacijama koje se mogu desiti uslijed lomova.

Uz zdjelicu, najčešće ozljede uslijed traume su ozljede kralježnice. Kralježnica se dijeli na vratni, leđni , slabinski , križni i repni dio. Unutar kralježnice je leđna moždina koja omogućuje prijenos infromacija između mozga i drugih dijelova tijela. Kod ozljede kralježnice može doći do loma, luksacije kralješka ili uklještenja živca. Kao i svi ostali lomovi liječi se mirovanjem, uz terapiju analgeticima te dodatkom vitamina B- kompleksa. Ukoliko ovakve metode nisu dostatne pristupa se kirurškom liječenju kako bi se smanjio pritisak na moždinu. Oporavak i prognoza ovise o težini i duljini ozljede. Poznato je da živčano tkivo zaraštava sporije te da mu je potrebno više vremena nego ostalim tkivima u tijelu. Ukoliko životinje ne defecira i ne mokri, to pokazuje da postoji mogućnost da je došlo do ozljede kralježničke moždine te da ne dolazi do prijenosa informacija iz mozga.

Sama prognoza i način liječenja ovisi o Vašem veterinaru jer on ima potpuniju  kliničku sliku i sve potrebne informacije. Posavjetujte se s Vašim veterinarom oko mogućnosti liječenja i oporavka ili možete potražiti i drugo mišljenje kako biste bili sigurni u način liječenja. Kako ste naveli da ste posjetili Veterinarski fakultet, možete se obratiti i njima, konkretno na Kliniku za kirurgiju, ortopediju i oftalmologiju.

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr