Odgovara:
mr. Ljiljana Vrhovac-Uzur, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Poštovani, molim Vas da mi pomognete svojim savjetom vezano za odgoj mačke u kući. Može li se maca uopće naviknuti da se ne penje posvuda? Nuždu za sada obavlja u mačjem wc-u, nadam se da će i ubuduće, no kada se radi o veranju - nebo joj je granica! Maca je vrlo mlada i ima li nade da će u nekoj "zrelijoj" dobi prestati s akrobacijama?
Hvala, Ines.

O: Mlade mačke su vrlo zaigrane i upravo ih to čini zanimljivim i zabavnim. Munjevito reagiraju na podražaje i sve što se kreće poziv je za igru.

Mačke su vrsni lovci i njihovo tijelo je građeno za brze i skladne pokrete. Kroz igru mlade mačke imitiraju lov, te se šuljaju, trče, penju i skaču.

S vremenom će Vaša maca ipak bitno manje vremena provoditi u "akciji", a veći dio dana će se odmarati drijemajući u polusnu. Na aktivnost mačke, osim dobi, najviše utječu spolni hormoni. Zato se preporuča kastrirati mačke kad napune 6 mjeseci. Time se isključuje nemir, glasanje, te potreba za lutanjem i obilježavanjem određenih područja.

Vašoj ljubimici uredite jedno ili dva mjesta u stanu gdje će se moći igrati. Postavite joj mačje penjalice s "grebalicama" na koje možete objesiti igračku u obliku miša, perjanice ili loptice. U ponudi Pet centra je veliki izbor penjalica i grebalica te Vas pozivam da ih razgledate kao i različite, macama atraktivne igračke, tunele za provlačenje i dr. Kako bi dodatno zainteresirali macu za ove površine, možete na njih nanijeti privlačne mirise kao što su Karlie tekući Catnip, "Play spray" (Beaphar), "Catnip" (Bernina) ili "Spiel spray" (Gimpet). Kad se odmaraju, mačke uživaju na toplim i mekim površinama, a prednost će dati povišenoj poziciji.

Želite li zaustaviti macu u njenim pohodima, morate joj jasno dati do znanja što je prihvatljivo ponašanje, a što nije. Mace su bistre životinje i brzo shvaćaju, naročito ako je uz glasno izgovorenu riječ zabrane poprskate vodom (iz prskalice za cvijeće). Želite li je odbiti od pojedinih dijelova namještaja možete ih poprskati sprejevima odbijajućeg mirisa različitih proizvođača (Friskies, Trixie, Catec ili Gimpet).

U odgoju mačke trebate biti dosljedni i strpljivi, a razveselit ćete je zajedničkom igrom i mačjom poslasticom.

OZNAKE: