Odgovara:
mr. Ljiljana Vrhovac-Uzur, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Imam malu macu, ima gliste (male bijele). Kupila sam joj lijek - pastu u injekcijskoj šprici, dala sam joj to da pojede, ali nem efekta. Što da joj dam da se to iskorijeni i da se očisti?
Hvala. Ljiljana.

O: Kod malih mačića česti problem su unutrašnji paraziti, što je vjerovatno i slučaj kod Vašeg mačića. Crijevni paraziti parazitiraju u tankom crijevu. Nisu pričvršćeni za stijenku crijeva, nego se slobodno kreću u šupljini crijeva, hraneći se pritom crijevnim sadržajem.

Na taj način ovi nametnici oduzimaju organizmu hranjive sastojke, svojim prisustvom ometaju prohodnost crijeva, a otpadnim produktima svoje probave štetno djeluju na svog nosioca. Mačići ih dobiju putem majčina mlijeka u prvim danima života. Odrasle gliste izlučuju mnoštvo sitnih jajašaca, koja izmetom dospijevaju u okoliš. Kada takvo jajašce ponovo dospije u probavni sustav mačaka, u crijevu se oslobađa ličinka koja putuje do jetre, iz jetre dijelom u mišićje, a drugim dijelom u pluća. Ličinke koje dospiju u pluća životinja izbacuje kašljem. Kako životinje iskašljani sadržaj gutaju, ličinke ponovo dospijevaju u probavni sustav gdje se razviju u svoj konačni oblik.

Obično možete primjetiti kako mačić ima povećan trbuh. Pri jačim invazijama, mačić povraća parazite ili ih izbacuje izmetom, a nerijetki su i simptomi od strane živčanog sustava. Najčešći vidljivi vanjski simptomi su svrbež oko anusa, te pojačano uređivanje analnog područja. Najčešći unutarnji paraziti u mačaka su okrugle gliste. One obično prelaze s majke na njene mačiće još prije rođenja, a ponekad se mačići invadiraju sisanjem kontaminirane kože majke. Zatim trakavice, a invazija uslijedi nakon što mačka pojede zaraženu buhu, te Giardia koja je jednostanični parazit mikroskopske veličine koji dospijeva u mačku preko kontaminirane vode.

Crijevne i nametničke invazije učinkovito možemo spriječiti osobnom higijenom - pranjem ruku (naročito prije jela) i izbjegavanjem dodira s nepoznatim životinjama.

Uobičajeni postupak dehelmintizacije "Banminth" pastom za mačke (oprema u obliku injektora) je sljedeći:
- Mačići do dobi od 12 tjedana: Prvo tretiranje mačića obavlja se u dobi od 10-14 dana, a potom se redovita tjedna dehelmintizacija provodi naredna 2-3 tjedna, tj. sve dok se mačići ne odbiju u dobi od 5-7 tjedana. U slučaju da je i nakon toga prisutna opasnost od infestacije, mačiće se može redovito dehelmintizirati do dobi od 12 tjedana s razmacima od 14 dana.

-Mačke starije od 12 tjedana: Starije mačke koje se drži u primjerenim higijenskim uvjetima dostatno je dehelmintizirati svaka 3 mjeseca. Međutim, ako se mačke slobodno kreću izvan doma mogu se dehelmintizirati i u kraćim razmacima. Bilo bi dobro povremeno uzorak izmeta odnijeti veterinaru na koprološku pretragu. Ako se ovom pretragom utvrdi infestacija valjkastim crvima mačke se mora trenutno dehelmintizirati i postupak ponoviti nakon 2-3 tjedna.

Ovako intenzivan program preventivne dehelmintizacije povećava otpornost životinja, te naposljetku uz mačje, štiti i zdravlje ljudi.

U Pet centru nudimo, uz "Banminth" pastu i druge pripravke s antiparazitarnim djelovanjem: Lek - tablete "Pratel", Bayer - tablete "Drontal cat", te Krka - tablete "Verpanyl".

Banminth pasta je preparat koji suzbija crijevne nematode i ankilostomide mačaka. Verpanyl i Pratel imaju širi spektar, te djeluju i na trakavice.

OZNAKE: