Povratak

Maca ima krive zadnje noge: možebitni uzroci i važnost pravilne prehrane za zdrav rast i razvoj

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
dragica_nemes

Odgovara:
Dragica Nemeš, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb


P:
Imam malu macu staru mjesec dana koja je rođena s krivim zadnjim nogicama. Nogice ne idu van, nego prema unutra i cijelo koljeno je okrenuto prema unutra.  Desna stražnja nogica je malo normalnija u odnosu na lijevu. Primjetila sam i da je na pregibu koljenice s natkoljenicom slaba koštana masa. Hvala. Andreja

O: Nakon rođenja mačići su potpuno bespomoćni i ovise u potpunosti o svojoj majci. Poželjno ih je zadržati s majkom do napunjenih minimalno osam tjedana, a dobro je i do navršenih barem 3 mjeseca starosti, jer u zajedničkoj igri i uz granice koje im postavlja majka mačka uče bitne odrednice ponašanja za kasniji život u ljudskoj obitelji. U dobi od 3 - 4 tjedna mačići počinju jesti tvrdu tj. krutu hranu. Pet tjedana stari mačići posjeduju potpuno razvijeno i vrlo oštro mliječno zubalo. Mačka mačiće odbija od sise u dobi od oko 4 -6 tjedna jer mačići već posjeduju vrlo oštre mliječne zube pa sisanje postaje vrlo bolno. Za pravilan rast i razvoj potrebno je davatim kvalitetnu prehranu (superpremijum),a ako se radi o mačiću koji je vrlo rano odvojen od majke treba ga hraniti s mačjim mlijekom jer razređeno kravlje mlijeko nije dostatno za pravilan razvoj.




Vaši mačić sada stari oko 30-ak dana, još mogu jesti mačje mlijeko i bitno je kontrolirati koliko pojede. Do dobi od 3-4 tjedna starosti potrebno je polako uvoditi razmočeni obrok dehidrata prilagođenog toj dobi (npr. Royal Canin Kitten ili Babycat Instinctive koji se preporučuje davati ).

Što je dovelo do slabosti u stražnjem tijela Vašeg mačića, zaista nije moguće točno reći. Općenito su uzroci abnormalnog kretanja u mačića: problemi sa živčanim sustavom, problemi s drugim sustavom organa u tijelu koje imaju utjecaja na to kako mozak ili živci funkcioniraju, slabost (mnogo mogućih uzroka, kao što je anemija, nedostatak hrane ili tekućine), ortopedski problemi (problemi s kostima i zglobovima) te problemi mišićnog sustava, a koji mogu biti urođenog ili stečenog porijekla. Potrebno je macu odvesti na pregled u veterinarsku ambulantu kako bi se utvrdilo zdravstveno stanje te dali je nastala situacija uvjetovana deficitom vitamina i minerala ili je genetska anomalija pa prema tome i postupiti.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr