Povratak

Maca nosi fiksator / Zaraštavanje i liječenje prijeloma i uganuća

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
dragica_nemes

 
Odgovara:
Dragica Nemeš, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 

P: Koliko dugo maca s uganutom nogom mora da nosi fiksator? Hvala vam velika i lijep pozdrav, Ljiljanka

O: Prijelom kosti nastaje zbog djelovanja na kost sile koja je  jače od njene čvrstoće i  prevladavanja granica prirodne elastičnosti kosti pa dolazi do prekida kontinuiteta koštanog tkiva. Fiziološko cijeljenje prijeloma nakon dobre repozicije i imobilizacije ima dobru prognozu, a sama težina prijeloma kostiju  odlučuje o brzini regeneracije i oporavka.

Proces okoštavanja prolazi kroz četri faze i to: hematom, organizacija hematoma, stvaranje kalusa i rekonstrukcija kalusa.

1. faza (hematom) - nakon prijeloma dolazi do izljeva krvi  iz oštećenog tkiva, koja se uslijed spazma tlaka i kontrakcije mišića zaustavlja; počinje proces taloženja zgrušane krvi (hematom) i taloženje fibrina.

2. faza (organizacija hematoma) - stanice bujaju uslijed traumatske upale okolnog tkiva, paralelno s ovim procesom dolazi do razlaganja koštanog tkiva (osteoklazija); osteoklasti zaravnjavaju segmente i djeluju do kraja zaraštavanja.

3. faza (stvaranje kalusa) - dolazi do resorpcije ostatka hematoma, pojavljuju se kolagena vlakna, dolazi do deponiranja kalcijevih soli i fosfora između kolagenih vlakana i nastaje koštani kalus; najvažnije u ovoj fazi je imati dovoljnu količinu kalcija u organizmu kako bi se soli kalcija deponirale između kolagenih vlakana, a u protivnom okoštavanje ide patološkim tijekom i ne postoji čvrstina kalusa.

4. faza (rekonstrukcija kalusa) - kalus dobiva na čvrstini, ali njegov oblik je još u vidu prvobitnog hematoma i potrebno je dosta vremena da se suvišni kalus izgubi; ako se fragmenti udaljavaju jedan od drugog stvara se hrskavičavo tkivo transformacijom vezivnog u koštano tkivo; pravilnim položajem fragmenata transformacije se vrše iz minimalne količine hrskavičavog tkiva; ova faza se odlikuje i stvaranjem krvnih kapilara i koštane gredice, a kost dobiva funkcionalnu sposobnost; kalus se rukom pipa kao zadebljanje, a radiografski se to ne potvrđuje.

Osnovna načela liječenja prijeloma su anatomska repozicija (postavljanje odlomljenog dijela u poziciju prije loma) te potpuna imobilizacija ulomaka. To se postiže tzv. konzervativnim liječenjem (fiksacijski povoj) ili operativnim spajanjem prelomljene kost(ifiksatori)

Uganuće (distorsio) je kratkotrajno razmicanje zglobnih površina, pri kojem dolazi do istezanja ligamenata i zglobne čahure, a u težim slučajevima može doći i do pucanja zglobne čahure. Uganuće nastaje kao posljedica nepravilnog opterećenja zgloba pri skoku ili pogrešnom koraku. Zaliječenje se postiže mirovanjem te imobilizacijom bolesnog zgloba kroz minimalno 14 dana sa povojem ili udlagama. Kod uganuća se ne koriste fiksatori.

Ako se pak radi o prijelomu, za koje se u liječenju koristi filsator,  u pravilu kod malih životinja gotovo svi prijelomi dobro zaraštaju (osim kralježnice), a sam proces cijeljenja traje 3 - 4 tjedna, ovisno o tome radi li se o prijelomu ili napuknuću, bitna je i lokacija, a također i postoperacijskom mirovanju.

Zbog svega navedenog, ne bih Vam mogla detaljnije odgovoriti o kojem se vremenu radi pa savjetujem da se obratite veterinaru koji je sudjelovao u liječenju i poznata mu je lokacija i stanje ozljede. Svakako Vam savjetujem da pri kontroli zatražite ponovnu RTG-snimku, radi usporedbe s prijašnjim stanjem, koja bi trebala pokazati cijeljenje i ako se radi o prijelomu onda i kalus.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr