Povratak

Maca s dijagnozom bubrežne insuficijencije ne želi jesti medicinsku hranu / Ipakitine prašak

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
dragica_nemes


Odgovara:
Dragica Nemeš, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb 

P: Moja mačka je stara 15 god. Bila je kod veterinara na infuzijama zbog bubrežne insuficijencije, ima visoke vrijednosti kreatinina i BUN-a, ne znam točno kolike jer nalazi nisu kod mene, jedno je oko 20, a drugo preko 300. Infuzija nije pomogla, nalazi su sad još gori. Ona se ponaša normalno, jede, ide na wc, pije vodu, ali ne želi hranu za bubrege pa sam kupila ipakitine koji dodajem njenoj normalnoj hrani i to jede. Zanima me smije li se to koristiti svakodnevno i započeti s time dok je ona zapravo dobro, barem tako izgleda? Hvala, Andrea

O: IPAKITINE sadrži hitozan koji veže toksine nastale kod uremičnog stanja i eliminira ih iz organizma. Toksini nastali u uremiji su uz ostale čimbenike odgovorni za pojačavanje gubitka funkcije bubrega (uništavanje nefrona, glomerularna skleroza). IPAKITINE sadrži tvar na bazi kalcija koja veže fosfate iz hrane (iz mesa) i iz krvi, te ih eliminira iz organizma. Poboljšana stanje fosfata djeluje pozitivno na funkciju bubrega i produžuje životni vjek životinji. IPAKITINE je prašak koji se optimalno miješa s vlažnom hranom pri čemu odmah pokazuje svoje pozitivno djelovanje vežući fosfate.
Doziranje je sljedeće:
1 g IPAKITINE-a (= 1 mjerna žličica) / 5 kg tjelesne težine 2 x dnevno (ujutro i navečer)
Za mačku (cca. 5 kg) pakiranje od 50 g dovoljno je za 25 dana (s mjernom žličicom od 1g).
Potrebno ga je davati 6 mjeseci.
 
U slučaju kronične bubrežne insuficijencije preporučuje se limitirati fosfor iz hrane i testirati redovito nivo serumskog fosfora. Stoga je potrebno da maca koristi hranu za bubrežne bolesti (npr. Hill's k/d, Royal Canin Renal, Eukanuba Renal) u suhom ili vlažnom obliku.
 
Ako maca ne želi jesti medicinsku hranu, uz dodatak ipaketina vidjet će se rezultati, iako savjetujem da ipak ne odustajete od "nagovaranja " na dotičnu hranu, koja kao takva sadrži snižene razine fosfora i natrija. Mnoge mace popuste ako su vlasnici uporni.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr