Povratak

Mačka odbija jesti i piti nekoliko dana / Važnost anamneze u postavljanju dijagnoze

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
franjo_hrgota

 
Odgovara:
Franjo Hrgota, dr. vet. med.,
Pet centar, B. Gumpca 32, Pula 


P:
Imam macu staru 12 godina, kućna je maca odnosno ne izlazi u dvorište. Prije 4 dana je jednostavno prestala jesti i piti, a inače nije imala problema s tim, uvijek je dobro jela te nisam primjetila da je išta boli. Odvela sam je kod veterinara međutim on kaže da joj zbog dehidracije ne izlazi ništa krvi pa ne može napraviti analizu cijele krvi. Probao je posebno analizu za bubrege i šećer i kaže da joj je sve u redu s tim, također je pogledao na ultrazvuk i kaže da je sve u redu. Već je dva dana na infuziji, a danas će joj uz infuziju dati i glukozu. Što bi još mogli učiniti da saznamo što joj je i da joj pomognemo? Mia

O:
Klinička pretraga životinja podrazumijeva niz radnji koje je potrebno poduzeti u cilju otkrivanja bolesti i postavljanja dijagnoze.U tom smislu veterinar na samom početku, nakon uzimanja osnovnih podataka o životinji (vrsta, spol, starost...),od vlasnika životinje uzima podatke u vezi nastanka i tijeka bolesti. Ovi podaci su veoma važni a veterinar može postaviti niz, naizgled nevažnih pitanja, koji mogu puno otkriti o specifičnostima bolesti. Podaci dobiveni na ovaj način predstavljaju anamnezu i ona je putokaz za daljnje(fizičke) pretrage kojima se otkriva aktualno stanje životinje.


Uvijek započinje sa ocjenom općeg stanja, vrijednostima pulsa, disanja, temperature i pregledom dostupnih, vidljivih sluznica i limfnih čvorova.Nakon toga, pretraga se usmjerava na pojedine organe i organske sustave.Osnovne metode kojima se veterinar služi uobičajeno se kategoriziraju kao inspekcija auskultacija, palpacija i perkusija.
U ambulantnim uvjetima rijetko se obavlja pretraga svih organskih sustava već se usmjerava u skladu sa kliničkim znacima i detaljizira prema potrebi.
Klinička pretraga može uključivati i niz dopunskih metoda poput rentgenološke i ultrazvučne pretrage, vađenja krvi,ekg pretrage, različitih punkcija itd.Procjenu koju pretragu treba napraviti vrši veterinar na temelju svih dostupnih podataka.
Iz ove perspektive veoma je nezahvalno i zapravo nemoguće sugerirati što je potrebno poduzeti u cilju postavljanja dijagnoze. S obzirom da su osnovni podaci iz kliničke pretrage preduvjet za eventualne daljnje pretrage, preporučujem da nastavite suradnju sa Vašim veterinarom.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr