Povratak

Maine Coon - sazrijevanje i prehrana

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam mužjaka maine coon mačke, trenutno ima 9 mjeseci i oko 8 kg (mršav je), pretpostavljam da će narasti najmanje do 10-12 kg i više a uskoro ide i na kastraciju. S obzirom na veličinu ove pasmine, postoje li posebne potrebe što se tiče hrane? Znam da Royal Canin ima posebnu hranu za maine coon mačke ali je nema ovdje u Hrvatskoj?
Hvala, Ivan

O: Kako ste i primijetili, samo je Royal Canin na našem tržištu imao hranu posebno prilagođenu pasmini Main Coon.

No neovisno o tome što te hrane nema na našem tržištu, za sada ne bi predstavljala hranu izbora za Vašeg ljubimca jer se radi o hrani za odrasle mace. Naime, rast i razvoj Maine Coon-a je vrlo spor. Potpuni razvoj (fizički i psihički) dostiže tek sa navršene tri godine tako da je od velike važnosti da se hrani hranom za mačiće minimalno do 18 mjeseci.

Za sada nije dokazano da kasnozrele mačke zahtijevaju drukčiji način prehrane od ostalih no, za razliku od ostalih, mnogo dulje vremena se trebaju hraniti hranom za mačiće kako bi kvalitetno prošao rast i razvoj. Stoga, Vaš je mačak tek na pola puta do pune veličine te sam mišljenja da nemate razloga za zabrinutost.

Što se pak hrane tiče, svakako bih Vam preporučila neku od hrana iz superpremium programa (Schesir, Hill's, Eukanuba, Iams, Royal Canin, Animonda). Navedene hrane sadrže za mačku sve potrebne sastojke (bjelančevine, masti, vitamine, minerale, taurin...). Super premium hrane su izbalansirane, proizvedene od pomno biranih sastojaka, te kao takve u potpunosti osiguravaju hranjive tvari mačkama u rastu. Također, Hill's, Schesir i Royal Canin nude i posebnu liniju hrana za kastrirane i sterilizirane mačke koje preveniraju probleme tjelesne težine te stvaranje mokraćnih kamenaca.

Na svakom pakiranju dehidrirane hrane postoji tablica na kojoj je navedena količina hrane u gramima, prema tjelesnoj težini, kako bi se zadovoljile dnevne potrebe za hranjivim sastojcima.

Neke od superpremium hrana imaju i konzerviranu hranu i vrećice (komadići mesa) za mačke, koje su također kompletna hrana, samo što kada se jednom otvore ne mogu dugo stajati u zdjelici jer relativno brzo promijene boju (potamne) i konzistenciju, te se pokvare, a otvorene i držane u hladnjaku također ne mogu stajati duže od dva dana. Ako se odlučite Vašem ljubimcu davati konzerviranu hranu i vrećice, obavezno nađite okuse koje će mačak rado jesti, kako Vam takva hrana ne bi predugo stajala otvorena.

Uz konzerviranu hranu i hranu u vrećicama, svakako preporučam da kombinirate i dehidriranu hranu, koja ima izuzetnu važnost u održavanju oralne higijene i prevencije zubnog kamenca.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr