Povratak

Majka mačka odbija mačiće

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
mr.sc. Ljiljana Vrhovac Uzur, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb

P: Imam jedan problem i molim vas da mi ga pomognete riješiti. Naime, imam veliku mačku koja je prije 4 mjeseca okotila 5 mačića. Vodila je brigu o njima i čuvala ih. No, u posljednje vrijeme kad joj se bilo koji mačić približi, ona zareži na njega, a nekad se čak nakostrješi i puše. Iako nije uvijek tako jer ona njih nekad i liže, a nekad ih čak i doji. Zanima me u čemu je problem, zašto to radi i može li se ikako to riješiti!
Hvala, Marija

O: Ponašanje Vaše mačke tipično je za period odbijanja mačića.

Tijelo mačke je po porodu pod utjecajem hormona prolaktina. On potiče lučenje mlijeka, ali isto tako snažno djeluje na ponašanje mačke. One svu svoju pažnju posvećuju njezi i hranjenju mladunaca. Dojenje traje pet do šest tjedana, nakon čega mačići počinju samostalno jesti krutu hranu. Zbog emocionalne povezanosti, ovaj period može biti i nešto duži.

Međutim, s odrastanjem mačića snizuje se nivo prolaktina, a s njim se smanjuje i majčinska briga za mladunce. Dojenje za majku postaje neugodno jer izrastaju oštri mliječni zubići malih maca.

Mačići i nadalje imaju potrebu za majčinom blizinom i pažnjom, ali priroda se pobrinula da se na vrijeme počnu osamostaljivati. Govor tijela u mačaka je vrlo istančan i jasan, pa stoga ne trebate brinuti zbog ovih "odgojnih metoda". Mama mačka će svojim mačićima sasvim jasno dati do znanja kako se trebaju ponašati.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr