Povratak

Mastitis

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Davorka Balantin, dr.vet.med.,
Pet centar Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam domaću mačku koja je nedavno omacila 3 mačića. Nakon što smo mačiće udomili, primjetio sam osim početne tuge, promjene u ponašanju mačke. Nakon par dana kad je već bilo očito da je bolesna primjetio sam da joj je trbuh osijetljiv na dodir, da su joj bradavice natečene, i ono što je prije bila "kesa" sa mlijekom da je tvrda i puna, po meni, usirenog mlijeka. Osim što ružno izgleda i neugodno je na dodir, njeno ponmašanje se unormalilo, ali je još uvijek osjetljiva na dodir po trbuhu. Kako sam imao sličnog iskustva sa jednom drugom mačkom kojoj se navodno grudica usirenog mlijeka počeo pretvarati u tumor, molim vas za savjet. Srdačan pozdrav.

O: Mastitis je upala mliječne žlijezde i može nastati galaktogenim putem - ulaskom mikroorganizama kroz sisni kanal (najčešći put nastanka infekcije), hematogenim putem - putem krvi i limfogeno - kroz ozlijeđenu kožu mliječne žlijezde. Mastitis se javlja i ovisno o uvjetima u okolini te vanjskim i unutarnjim faktorima koji stvaraju preduvjet za pojavu upale kao što je higijena, oblik mliječne žlijezde, ozljede sisa, bolesti kože i mlječne žlijezde, te općenito slaba kondicija i zdravstveno stanje životinje, nekvalitetna i neizbalansirana prehrana. Uzročnici mastitisa su najvećim dijelom bakterije. Upala mliječne žlijezde je reakcija organizma na mikroorganizme koji čim uđu u vime se umnažaju i uništavaju tkivo koje se od mikroorganizama brani upalnom reakcijom. U žlijezdanom parenhimu i kanalićima mikroorganizmi tvore toksine koji oštećuju tkivne stanice koje propadaju i razgrađuju se. Upala mliječne žlijezde se očituje u izlasku leukocita, zastoju limfe, nakuplja se edemska tekučina, pucanju alveola i sustezanju mlijeka.

U većini slučajeva upalu mliječne žlijezde prati i poremećaj općeg zdravstvenog stanja: povišena tjelesna temperatura, gubitak apetita, ubrzano bilo i disanje, apatičnost, a mliječna žlijezda je bolna, natečena, povećana, promijenjene konzistencije, a regionalni limfni čvorovi su otečeni i bolni na dodir. Samo pravovremeno liječenje može može spasiti mačku od težih posljedica.

Uslijed čestih upalnih promjena na mliječnoj žlijezdi mogu nastati tumori mliječne žlijezde. Ženski hormoni potiču rast tumora i stoga tumori naglo napreduju nakon svakog ciklusa tjeranja. Sterilizacija mačke prije prvog tjeranja uklanja opasnost od nastanka tumora mliječne žlijezde, a sterilizacija ženke tijekom prve dvije godine umanjuje opasnost od nastanka tumora mliječne žlijezde, dok sterilizacija ženke nakon prve dvije godine života ne utječe na opasnost od nastanka tumora mliječne žlijezde (nakon otprilike šestog estralnog ciklusa).

Preporučujem Vam da mačku odvedete svom veterinaru, kako bi mačku terapirao i da s njime porazgovarate o eventualnoj sterilizaciji mačke kako bi spriječili moguće upale i tumore mliječnih žlijezda.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr