Povratak

Mačak bez noge - prilagodba, kvaliteta života i rizici života u vanjskom prostoru

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
sonja vojnovic joomla


Odgovara:
Sonja Vojnović, dr. vet. med.,
Pet centar,Heinzelova 60, Zagreb 

P: Zanima me snalaženje poludivljeg mačka u prirodi. Mačak se  nalazi u uvali na otoku gdje je poprilična divljina i zimi nema baš ljudi. Mačak ima oko 5-6 mjeseci i okoćen je bez druge šape, tj. na ramenu se nalazi samo šapa s kandžama. Zanima me ima li mogučnosti da opstane u divljini sa svojim "čoporom" i ako ih moja mama tamo hrani ili je bolje da ga odvedem u grad i udomim ga. Prilažem fotografiju.

Hvala! Kristina

O: Neke mačke mogu doći na svijet bez jedne noge, a druge mogu ostati bez nje zbog nesreće ili nekih degenarativnih promjena koje se mogu javiti kod starijih životinja. Gubitak jednog ekstremiteta može izgledati zastrašujuće, ali mačke mogu  funkcionirati na tri noge.

Naravno, postoji razlika od životinja koje nemaju ovaj nedostatak. Primjerice, mački koja ima tri noge trebat će pomoć u održavanju krzna na onim dijelovima tijela koje bi uređivala onom nogom koja joj nedostaje.

Isto tako, nije isto ako je nedostatak ekstremiteta prisutan od rođenja ili je nastao kasnije kod odrasle životinje. Nakon amputacije je potreban određeni period prilagodbe. Mački koja je ostala bez stražnje noge opravak može biti teži jer će joj je ta noga potrebna za odraz i skakanje u vis. Nedostatak prednje noge može otežavati doskok na tlo, no s vremenom i vježbom će mačka svoj nedostatak kompenzirati i postati sve spretnija. Mačići koji se omace bez noge ili ostanu bez nje vrlo rano, odrastaju na tri noge i jednostavno ne znaju za drugo. Odmah  počinju učiti funkcionirati na taj način. Ukratko, mlade jedinke se brže i bolje prilagođavaju.

Ono o čemu treba voditi računa je da se mačka ne udeblja jer se vremenom se mogu očekivati tegobe vezane uz koštano-zglobni sustav koji neće biti pravilno opterećivan. Također, treba imati na umu da se ovdje radi o mačku koji živi vani, ali je ipak naučen dobivati hranu od čovjeka. Kada bi se morao snalaziti sam i tražiti hranu ili loviti sigurno bi mu bilo teže nego mački koja ima sve četiri noge. Osim toga, kada postane spolno zreo doći će i do tučnjava sa drugim mužjacima zbog teritorija ili ženki. U takvim situacijama ovakav mačak je ipak ranjiviji i ne može se dobro braniti.

U konačnici, ako me pitate, osobno bih ga ipak pokušala udomiti. Mačak je vrlo lijep i još je mlad pa bi se mogao lako prilagoditi na novu sredinu. Vjerujem da bi bio dobar kućni ljubimac, a Vi ćete svakako učiniti dobro djelo ako mu pronađete brižnog vlasnika i sigurnost doma.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr