Povratak

Mačak slini

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Tanja Mutak, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb

P: Prije oko mjesec dana u dvorište mi je dolutao mačić i pošto sam veliki ljubitelj zivotinja, odlučila sam ga udomiti, pošto mi je bilo žao ostaviti ga na ulici.  Mačić do sada nije pokazivao nikake znakove bolesti, a do sada smo mu dali tablete protiv parazita i Frontline protiv buha. Međutim, prije 3 dana smo primjetili da mačak pljuje nekakvu pjenu iz usta pa me zanima šta bi to moglo biti? Mačak normalno jede, ne gubi na težini, živahan je, stolica mu je uredna, nema nikakvih rana po sebi. Bila bi vam zahvalna kada biste mi rekli da li je to nešto opasno i kako bi se to trebalo liječiti. Unaprijed se zahvaljujem,
Cappy

O: Mačke su i inače poznate po prirodi kao veliki "slinavci". Sline kada se boje kod veterinara, kada se maze pa uživaju... uglavnom, puno emocija iskazuju tako da počnu sliniti.

No, s obzirom da je u slučaju Vašeg ljubimca u pitanju pjena, a njegovo opće stanje je, kako navodite, u redu, može biti riječ o nekoliko situacija.

Mačke vole loviti razne insekte pa ih oni ponekad ugrizu ili ispuste gorku tekućinu kao svoju obranu. Posljedica je naglo pojačano slinjenje i trzanje glavom, pokušaj izbacivanja gorke tvari van.

Zatim, mačke jako vole "brstiti" razne tvari, bilje, kućno cvijeće. Stoga malo promotrite kamo se kreće Vaš ljubimac i obraća li pažnju na biljke koje imate u kući i vrtu. Neke biljke mogu uzrokovati pojačano slinjenje ili stvaranje pjene.

Također, kod primjene nekih "spot-on" pripravaka prolazna bezopasna pojava može biti pojačano slinjenje. Primjerice, pranje podova sredstvima za pranje bez isparanja nosi sa sobom i rizik da mačka može tuda prošetati pa kasnije, kada se čisti, može polizati i unijeti sredstvo u usta.

Ukoliko je s usnom šupljinom sve u redu (a to može ustanoviti Vaš veterinar), znači da nema povreda, ranica, afti ili erozija, te stranih tvari i ukoliko je opće stanje u redu, a stvaranje pjene je trajalo kratko i prestalo, Vi vjerojatno se radi o nekoj od ranije navedenih situacija.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr