Povratak

Mačić grize i ponaša se agresivno - vježbanje vještina tijekom odrastanja

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
tanja_mutak1

 
Odgovara:
Tanja Krulc, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje1, Zagreb 

P: U zadnje vrijeme moja mačka (2,5 mj.) ima napade bijesa jače no inače, zna me dosta jako ugristi i ogrebati. Čini se dosta ljuta... Mislimo ići na sterilizaciju s 8, 9 mj. Je li možda uzrok ovakvog ponašanja što nije sterilizirana pa je muče hormoni? Ima puno igračaka. Ne znam što da radim, da li da joj dam kupim tablete za smirenje ili ju je uplašilo ovo Božićno pucanje petardama? Kako joj mogu pomoći? I još jedno pitanje: razmišljam o tome da joj nabavim društvo, psa ili mace, da se ima s kim igrati, možda je to posljedica što ja često nemam vremena za igru? Matea

O: Normalan dio razvoja i odrastanja mačića je igra s drugim mačićima. Mačići uvježbavaju vještinu hrvanja koja bi im kasnije mogla poslužiti, hvataju jedni druge, prevrću se, grizu... pa ta igra može djelovati dosta grubo. Na taj način izoštravaju svoje lovne sposobnosti, spretnost i brzinu. Odrasle mačke izbjegavaju borbu kad god je to moguće. No, ponekad je borba jedini način rješavanja nesuglasica oko teritorija ili zadobivanja partnera pa će mačići vježbati napade od najranije mladosti.

Budući da je većina ljubimaca sterilizirana, borbe između mužjaka puno su rjeđe. Domaće mačke rijetko imaju potrebu za borbom, ali će se ipak igrati borbe s drugim mačkama u kućanstvu, a ponekad i s ljudima kako bi usavršile svoje obrambene sposobnosti.

U nedostatku drugog mačića, Vaša ljubimica koristi Vas kao adekvatnu zamjenu. Vama je sada najvažnije postaviti granice grubosti u igri da Vas ne ozlijedi. Također je opskrbite igračkama u obliku igračke miša, mahalicama koja na sebi ima miša ili perje te lopticama tako da mačkica potroši suvišnu energiju u natjeravanju tih stvari. Kako će odrastati, mačkica bi se trebala pomalo smiriti (oko 5 mj. starosti).

Ukoliko ste primjetili da je agresivnost više izražena nakon što se uznemiri zbog zvuka petarde, savjetujem Vam neko od biljnih sredstava za smirenje (Bachove globule protiv straha ili Dia calm tablete) dok ovo stresno razdoblje ne prođe.

Budući da potječu od životinja koje su živjele samotnjački, koliko će mačke dobro prihvatiti strance i novopridošlice, ovisit će o tome koliko su dobro bile socijalizirane dok su još bile mačići i koliko su tada imale ugodnih susreta s drugim mačkama i životinjama. Također, s obzirom na starost mačkice mislim da bi se bez problema naviknula na društvo.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr