Odgovara:
mr. Ljiljana Vrhovac-Uzur, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Imam mačka starog pet mjeseci. Dobila sam ga kad je napunio nešto više od dva mjeseca. Kada se zna smiriti, legne na krevet i "cica" posteljinu (za to vrijeme prede i prednjim šapama miče panđama). Kroz život smo imali više mačaka, ali nikada nismo to vidjeli. Zanima me zašto to radi? Da li mu nešto fali?
Hvala, Suzana

O: Ponašanje mladog mačka znak je da još uvijek nije odrastao, te u trenucima opuštanja imitira blizak kontakt s majkom. Ovakvo ponašanje mačaka nije rijetka pojava.

Mačići svoje vlasnike obično prihvaćaju kao nove majke. Stoga često, upravo na krevetu vlasnika, sisajući posteljinu koja miriše na "zamjensku majku" traže utočište. Za vrijeme dojenja mačići majku stimuliraju potiskujući mliječnu žlijezdu šapicama. Uz to pružaju prstiće i pandže, ali ne grebu. Kako je otpuštanje mlijeka neuro-hormonalno reguliran proces, na ovaj način mladunci potiču majku na dojenje.

Prema opisanom, svakako se ne bi radilo o deficitarnoj prehrani ili nedostatku nekog od nutrijenta. U tom bi slučaju životinja pokušala nadoknaditi deficit na način da npr. liže ili jede nejestive predmete (zemlja, pijesak, zid), konzumira prevelike količine hrane ili bi se javile promjene na koži i sluznicama.

Mačke su po načinu prehrane pravi mesojedi, što znači da bi uginule bez mesa. Mačke mogu same izgraditi većinu aminokiselina iz proteina koje pojedu, ali ne mogu stvoriti aminokiselinu taurin koja se nalazi samo u mesu. Uz to, životinjske masti sadrže za mačke esencijalne masne kiseline (linolenska, arahidonska).

Stoga je za vlasnike najjednostavniji i najpouzdaniji način prehrane mačke gotovom hranom koja pokriva jedinstvene mačje potrebe.

U ponudi Pet centra je široka paleta ovakvih programa, a u izboru ćemo Vam rado pomoći.

OZNAKE: