Povratak

Mačić odbija piti vodu iz posudice

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
silvija_havrle1

 
Odgovara:
Silvija Havrle Lovrić, dr. vet. med.,
Pet centar, Ulica kralja Petra Svačića 61, Osijek 

P: Imam mačića starog dva mjeseca. Inače je veseo, razigran, normalno jede, ali problem je u tome što odbija piti iz zdjelice. Najprije sam mislila da je problem u zdjelici pa sam je zamijenila nešto širom i plićom zdjelicom, ali to nije upalilo. Onda sam pomislila da možda ne želi piti vodu pa sam kupila mlijeko za mačke, ali ni to nije upalilo. Na kraju sam kupila bočicu i iz bočice pije s oduševljenjem. Čini mi se da je problem u tome što, kad pokuša piti iz bilo kakve zdjelice, tekućina mu odmah uđe u njuškicu i to ga toliko smeta da odmah odustane, bježi, udara zdjelicu i boji se. Zanima me kako da ga naučim da pije iz zdjelice?
Srdačan pozdrav, Ivana

O: Vlasnici kućnih mačaka su vrlo često suočeni s problemom pijenja vode. Mnoge mačke izbjegavaju piti vodu iz zdjelice, ali zato piju izravno iz slavine i to u kadi, umivaoniku, sudoperu, bideu i sl. Neke mačke  piju odstajalu vodu, kišnicu, vodu iz akvarija, čak iz WC-a, što je vlasnicima teško objašnjivo, ali mačke same stvaraju svoje osebujne navike.

Iz nekog razloga Vaš mačić zaroni njušku preduboko u vodu te mu tako voda uđe u nosnice, a to mu je nelagodno. Bočica ga podsjeća na majčinu sisu pa mu je tako prirodnije piti. To se obično događa kod mačića koji su prerano odvojeni od majke, tj. prije 3 mjeseca starosti pa se teško prilagođavaju i sporije usvajaju neke navike. Puno lakše mačići uče uz majku koja im pokazuje kako se pije voda, kako se jede kruta hrana, kako se lovi i sve drugo što je važno za život jedne mačke.

Nažalost, ne mogu Vam dati adekvatan savjet kako da ga naučite piti iz zdjelice jer za mačke ne vrijede pravila, one same odlučuju. Većina mačaka ne voli da je posuda s vodom u blizini hrane pa ju je bolje postaviti u drugu prostoriju, a ponekad im je draže piti iz velikih posuda, npr. lavora, kanti, bokala na koje mogu stati nogama. Nadam se da ćete s vremenom imati prilike primjetiti i uspjeti shvatiti potrebe Vaše mačke.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr