Povratak

Mačić odbija suhu hranu

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Davorka Balantin, dr.vet.med.,
Pet centar Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam perzijskog mačića starog 3 mjeseca koji uporno odbija suhu hranu. Pokušala sam mu davati suhu hranu za mačiće raznih dobavljača (Royal canina, Hill's,..) i ništa. Kad mu je na silu stavim u usta, uredno je ispljune. Ne znam da li to predstavlja problem, ostalu hranu normalno jede iako u malim količinama. Kao dodatak mu dajem i vitamine u tableticama (1 na dan) koje jako voli. Zabrinuta sam jer su ostali mačići iz tog legla skoro duplo veći od mojeg. Molim Vas za savjet. Unaprijed zahvalna, Ines

O: Konzervirana hrana, kao i suha predstavlja kompletan obrok.

Svakako preporučujem jednu od superpremium hrana, bilo da se radi o konzervama ili suhoj hrani. Oba oblika (i suha i konzervirana hrana) su formulirane da zadovolje sve nutritivne potrebe mačića u rastu, od odbića do starosti od 12 mjeseci (kitten, junior). Ako hranite mačića s nekom od superpremium hrana, nadohranjivanje  nije potrebno, jer svako dohranjivanje može narušiti nutritivnu ravnotežu. Svježa voda treba biti dostupna u svako doba. Suha se hrana preporučuje jer smanjuje nastanak zubnog plaka i praktičnija je u toliko što je možete maci nasipati u zdjelicu bez bojazni da će se pokvariti ako je maca taj tren ne pojede.

Pokušajte u početku umiješavati suhu hranu sa konzervama, tako da s vremenom sve manje konzerve dodajete u suhu hranu. Također u našim ljekarnama postoji Calopet pasta za otvaranje apetita, koja energetski zadovoljava potrebe jednog obroka i preporučuje se kod životinja koje nedovoljno uzimaju hranu ili nemaju apetit jer se na taj način potiče apetit i uzimanje hrane. Malim se macama preporuča hrana davati ad libitum (po volji) jer je probava mačke prilagođena češćem uzimanju manje količine hrane.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr