Povratak

Mačić otežano diše

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Imamo maceka starog nešto preko 3 mjeseca kojeg smo našli na cesti prije nekoliko tjedana. Odveli smo ga veterinaru koji ga je očistio od glista i parazita, te smo ga riješili buhica. Otkad je došao k nama ima problema s disanjem (diše otežano kao da je prehlađen ili mu nešto smeta) i ne može mijaukati, već samo otvori usta i proizvede jedva neki zvuk. Mislili smo da je prehlađen ili zbog parazita (čula sam da se paraziti nastane u plućima pa maca otežano diše), ali kada smo pitali veterinara on je rekao da vjerojatno nije ništa. Pošto prehlađen nije, a očišćen je od parazita i još uvijek ima isti problem, postoji li mogućnost da dok je bio na cesti da ga je netko udario i povrijedio mu dišne organe i glasnice?

Molim vas ako ikako možete komentirati ovaj slučaj, jer iako ne pokazuje znakove nezadovoljstva, nekada mislim kako pati i teško mu je disati tako otežano, kao da hvata zrak.
Unaprijed hvala i lijep pozdrav, Magdalena

O: Kako niste naveli je li Vaš mačić cijepljen protiv zaraznih bolesti, svakako bih Vam preporučila da to učinite čim ozdravi. U suprotnom, mogućnost za infekciju i oboljenje je umnogostručena.

Otežano disanje u mačića ukazuje na probleme tj. eventualnu infekciju gornjih dišnih puteva, koja je najčešće virusne etiologije. Dišne bolesti, osim otežanog disanja, redovito prate i iscjedak iz nosa i oka, kihanje te kašljanje. Od virusnih bolesti u mačaka se najčešće javljaju: kalicivirusna infekcija, virusni rinotraheitis i panleukopenija. Mačja kalicivirusna infekcija je najčešća zarazna virusna bolest gornjih dišnih prohoda kod mačaka. Blaže je naravi od virusnog rinotraheitisa i rijetko izaziva ozbiljne komplikacije. Prenosi se direktnim kontaktom sa slinom, iscjetkom iz očiju i nosa (ponekad i izmetom) zaražene mačke. Bolest počinje iscjetkom iz nosa i suzenjem, gubitkom apetita i povišenom temperaturom. Kihanje nije tako izraženo.

Dakako da otežano disanje može biti uzrokovano anatomskim nepravilnostima uzrokovanim bilo genetski (prisutno od rođenja) ili stečeno (najčešće mehanička oštećenja, udarac).

Promjene glasa ili nemogućnost glasanja u mačaka mogu biti uzrokovane poremećajima na razini glasnica koje stvaraju zvukove u vokalnoj kutiji (larinksu). Dok maca diše, glasnice su razmaknute, a prilikom mijaukanja priljube se jedna uz drugu te prolaskom zraka iz pluća vibriraju i proizvode zvuk. Edem ili neravnine na glasnicama onemogućuju njihovo zbližavanje, što dovodi do promjena u mijaukanju ili mijaukanje potpuno izostaje. Različiti patološki procesi na glasnicama (novotvorevine) te upalni procesi koji se šire sa grkljanja i ždrijela, bolesti štitne žlijezde i neurološki poremećaji, mogu uzrokovati ovakvo stanje. Genetika također igra vrlo bitnu ulogu, pa su tako sijamske mačke poznate kao vrlo glasne.

Za utvrđivanje stanja gornjih dišnih prohoda neophodna je RTG-snimka glave kako bi se isključilo mehaničko oštećenje i smetnje disanju. Također, nije na odmet RTG prsnog koša kako bi se procijenilo stanje plućnog tkiva. Ukoliko se dišni prohodi pokažu neozlijeđeni, možete načiniti daljnje pretrage brisa sluznice nosa i grkljana kako bi se izolirao uzročnik te ciljano poduzela odgovarajuća antibiotska terapija te jačao imunitet potpornom vitaminskom terapijom.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr