Povratak

Mačić sporo i slabo napreduje za svoju starost

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
franjo hrgota v2


Odgovara:
Franjo Hrgota, dr. med. vet.
Pet centar, Bože Gumpca 32, Pula

P: Prije nekoliko dana uputila sam Vam pitanje za Flooryboost pastu za mačića starog 2 tjedna koji je imao problema s rijetkom stolicom. Mačić se sutra napuniti 3 tjedna, ali nikako ne napreduje u težini i nema niti 200 gr. Kada mu povećamo obrok, odmah mu se poremeti stolica koja se razrijedi, a pojavi se i bijela sluz. Vodili smo ga i kod veterinara, ali nismo dobili nikakav konkretan naputak što činiti. Još uvjek ga hranimo na bočicu zamjenskim mlijekom Canina za male mačiće, ali sam doista zbunjena koliko često bi trebao jesti i koju količinu po obroku. Zbog rijetke stolice i sluzi koja se pojavila kada smo mu prije nekoliko dana povećali dozu hrane, vratili smo ga na početnu dozu za dob od 2 tjedna i to na 6 ml po obroku svaka 3 sata (noću mu napravimo pauzu od 6 sati) te mu dnevno povećavamo količinu hrane za ukupno 1 ml. Trenutno dobiva 6,6 ml po obroku svaka 3 sata i do jučer je bio prilično glasan i živahan, ali mi se danas čini da ima malo promukliji glas nego inače. Bila bih Vam zahvalna za bilo kakav savjet što činiti. Da li mu eventualno s mlijekom mogu pomiješati malo tekućine iz konzerve Hill's i/d ili bi mu to bilo previše s obzirom na nestabilne stolice? Od parazita, ukoliko ih eventualno ima, ga ne možemo očistiti jer u Hrvatskoj ne postoji nikakva pasta koju bismo mogli dati tako malom mačiću. Veterinar nam je dao Miprazol tabletu za male mačke 4mg/16mg i rekao da mu smrvimo i s prokuhanom vodom damo 1/4 tablete, međutim naknadno sam pročitala da se Miprazol ne smije koristiti za mačiće ispod 2 kg. Doista sam zbunjena i ne znam kako postupati, a na internetu postoji pregršt informacija i savjeta, ali često puta kontradiktornih. Unaprijed Vam hvala na Vašem vremenu i pomoći. Petra

O: Načelno, ukoliko mačić ne reagira dobro na povećanje količine hrane, treba je smanjiti. Preporuke na pakiranju mliječne zamjenice u vezi količine hrane odgovaraju većini mačića, ali su mogući i izuzeci, kod kojih preporuke treba shvatiti okvirno, a količinu mlijeka se preporuča prilagoditi konkretnoj situaciji. Vjerojatno je da mačić ima premali trbuh za veću količinu hrane odjednom.

Mačić je u svakom slučaju slab za svoju starost. Razlozi za takvu slabost mogu biti mnogi i mogu sezati još u intrauterini razvoj kao i sam porođaj. Postoji jasna veza između težine mačića pri rođenju i kasnijeg napredovanja, odnosno zdravstvenog statusa. Također, nakon rođenja, u prvih 24 sata mačići moraju posisati kolostrum, koji je preduvjet za njihovu otpornost do razvoja samostalnog imuniteta. Najčešći razlozi slabog napredovanja i zdravstvenih problema kod mačića vezani su uz: neodgovarajuće uvjete držanja i okoliša (prvenstveno temperatura), odbijanje od strane majke, ozljede pri porodu, infekcije, urođene defekte metabolizma itd. Zbog toga klinički pregled ima važnost u sinergiji sa temeljitom anamnezom. To je razlog zašto je iz ove perspektive nezahvalno upućivati konkretne savjete u delikatnim situacijama kao što je ova. Nadam se da to razumijete. Preporuka ide uvijek u smjeru suradnje sa veterinarom kliničarem.

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr