Odgovara:
Ivan Marić, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Poštovani! Prije dva dana udomila sam dva zapuštena poluperzijska mačića, u dobi od oko mjesec dana. Primijetila sam da na dlakama zalijepljeno imaju poput bijelih uši?!  To je veliko oko 1 mm, bijelo, ima kao tamniju smeđu glavu i gmiže uz dlaku. Mačiće sam pošpricala sprejom Herbamax te okupala u šamponu za mačke. Nakon toga sam ih naprašila puderom Herbamax, ali tih nametnika ima još živih na dlaci, a oni mrtvi se nikako ne daju isčešljati. Mačići se često češkaju. Inače djeluju veselo i zadovoljno, dobrog apetita. Molim Vas koji bi to nametnik bio u pitanju, kako da ih tretiram te da li je to prenosno na ljude (budući da mačiće držim u kući)? Hvala, Jaroslava

O: Samo na osnovu Vašeg opisa ne mogu s potpunom sigurnošću tvrditi koji parazit je u pitanju. Kod mačaka se najčešće radi o invaziji mačjim buhama, ali buhe nisu bijele boje. Možda se radi o ušima (Felicola subrostratus ili Trichodectes canis) koje nisu tako česte kod mačaka, ali su nešto svjetlije boje (žućkasto smeđe) pa samim time više odgovaraju Vašem opisu.

Ukoliko želite biti sigurni u vrstu parazita koji se nalazi na dlaci Vaših mačića, moja preporuka je da mačiće ili nekoliko parazita odnesete na Zavod za parazitologiju na Veterinarskom fakultetu.

Ako se radi o ušima ne morate brinuti da će prijeći na Vas jer su uši specifične za svog domaćina na kojem prolaze sve razvojne stadije i ne prelaze na druge vrste. Kod buha je razvoj drugačiji tako da neki razvojni stadiji žive u okolišu domaćina i u nedostatku specifičnog domaćina mogu prijeći i na ljude.

Osim Herbamax-a koji ste već koristili, od proizvoda na bazi biljnih ulja mogu Vam još preporučiti Petsoft micro spray koji se koristi za suzbijanje nametnika na psima, mačkama, pticama i glodavcima. Primjenjuje se protiv: buha, ušiju, stjenica, krpelja, grinja, muha, komaraca i sličnih insekata.

Potrebno je dobro poprskati cijelu životinju, kao i okoliš u kojem životinja boravi te posebno obratiti pažnju na skrovita mjesta na samoj životinji (između nogu, ispod ušiju, pod repom) kao i nedostupna mjesta u prostoru u kojem životinja boravi.

Od standardnih ektoparazitika koji se koriste kod pasa i mačaka jedini preparat koji nije kontraindiciran za mačiće u dobi od oko mjesec dana je Frontline spray. Djelatna tvar je insekticid/akaricid fipronil, a koristi se za suzbijanje i sprečavanje infestacije pasa i mačaka buhama, krpeljima, ušima i paušima.

Primjenjuje se također špricanjem po dlaci životinje, uz napomenu da kod ovako mladih životinja treba paziti da ne pretjerate s količinom spreja. Kod prskanja po glavi, osobito oko očiju preporuka je da se sprej prvo nanese na gumenu rukavicu i rukom utrlja u spomenuta područja.

Nadam se da će Vam ove informacije pomoći, ali ipak moja preporuka ostaje Zavod za parazitologiju na Veterinarskom fakultetu kako bi se postavila objektivna dijagnoza.

OZNAKE: