Povratak

Mačja kuga

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Dragan Vešović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Prije dva dana jedan mačak uginuo je, od mačje kuge vjerojatno, pa me zanima kako se taj virus stvara, u kakvim uvjetima?
Hvala, Vica

O: Mačja kuga je zarazna virusna bolest uzrokovana virusom koji pripada porodici Parvoviridae. Bolest je izrazito opasna za mlađe životinje kod kojih može uzrokovati uginuće u roku od 24 sata. Također, bolest se može pojaviti i kod starijih ljubimaca. Naime, opasnost postoji kod svih ljubimaca koji nisu cijepljeni protiv ovog uzročnika. Ljubimci koji ovu bolest prebole, razvijaju doživotnu imunost.

Bolest se prenosi dodirom, slinom, krvlju, mokraćom,... ali i hranom, vodom, raznim predmetima za igru,...

Inkubacija bolesti traje 2-7 dana, nakon čega dolazi do prvih simptoma: gubitak apetita, apatija, povišena tjelesna temperatura, učestalo povraćanje, a može se pojaviti i proljev, dehidracija organizma,...

S liječenjem se mora započeti u što skorije vrijeme jer smrtnost od ove bolesti je izrazito velika (oko 80%).

U prevenciji ove bolesti koristi se vakcinacija. Za sve informacije u svezi cijepljenja savjetujem Vam da se obratite svom veterinaru.

Kako uzročnik pokazuje izrazitu otpornost na nepovoljne vanjske uvjete, prostor, posudice i igračke koje je koristila zaražena mačka trebalo bi obavezno dezinficirati sredstvom za dezinfekciju virusa (npr. "VIRKON S").

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr