Povratak

Mačka i leglo mačića - zaštita od ušnih šugaraca

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
dragan_vesovic

 
Odgovara:
Dragan Vešović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 

P: Zanima me kako se mogu zaštititi mačići od šugaraca? Uskoro će navršiti mjesec dana. Mačka koja ih je omacila ima šugarce i planiram je tretirati ampulom Advocate. Smije li se i njih tretirati istim proizvodom? Postoji li proizvod isključivo za mačiće? Kristina


O: Ušni šugarci su nametnici koji parazitiraju u vanjskom slušnom kanalu ljubimca te predstavljaju jedan od najčešćih uzroka upale vanjskog zvukovoda. Invadirana (infestirana) životinja predstavlja izvor infestacije za druge životinje. Iz tog razloga, ako je majka mačića invadirana ovim nametnicima, postoji velika vjerojatnost da su i mačići invadirani istim parazitom.
 
Advocate (Bayer) je učinkoviti preparat u borbi protiv različitih endo- i ekto-parazita. Iako se on poprilično dobro pokazao u sprječavanju i suzbijanju ušnih šugaraca, isti proizvođač navodi da se ovaj preparat ne bi smio koristiti kod ljubimaca mlađih od 9 tjedana.

Najjednostavniji i najbolji način tretiranja ušnih šugaraca u mačića je da se iste odvedu kod veterinara. Veterinar će biti u mogućnosti očistiti i ukloniti iz ušiju sav sadržaj koji se u njima mogu nakupiti. Nakon toga, odabrat će prikladni preparat za tretiranje i liječenje. Osim prikladnog tretmana lokalno, potrebno je i pojačano i učestalo održavati higijenu prostora u kojem ljubimci borave, a sve kako bi se spriječile eventualne reinfestacije.
 
Više o ušnim šugarcima, njihovom liječenju i prevenciji možete saznati u mojim ranijim odgovorima ovdje i ovdje.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr