Odgovara:
Dragica Nemeš, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam mješanku perzijske mačke staru godinu. Namjeravamo ju uskoro sterilizirati jer živimo u stanu. Nikada ne izlazi van. Nije imala nikakvih zdravstvenih problema, osim glista koje smo rješili kad smo ju dobili s 3 mjeseca. Već mjesecima primjećujem da obožava jesti novine, knjige, karton; sve papirnato čega se domogne. Pokušavam sve sakriti od nje jer se bojim da se ne otruje tintom. Hranimo ju uglavnom suhom hranom jer mokru baš i ne voli te dodacima za lakšu probavu dlake i posađenom travom za mace. Ne znam da li jede papir iz dosade ili joj nedostaje nešto u prehrani? Unaprijed zahvaljujem na Vašoj pomoći. Lijep pozdrav, Maja

O: Alotriofagija ili neprirodan apetit nastaje kao posljedica poremećene izmjene mineralnih i vitaminskih tvari u organizmu, i to većinom zbog njihovih nedostatka u organizmu.

Hipovitaminozu je nestašica vitamina, dok je avitaminoza stanje kada pojedinih vitamina u tijelu  posve nedostaje.

Vitamini u organizmu sudjeluju u mjeni tvari, važni su faktori u prometu mineralnih tvari, s tvarima hormonalne djelatnosti, bitni su za imunološki odgovor organizma, sudjeluju kod prijenosa živčanih impulsa. Dnevne potrebe za vitaminima ovise o dobi, aktivnosti, spolu i mnogim drugim faktorima.

Avitaminoza nastaje zbog nedostatka vitamina u hrani - primarna ili alimentarna nestašica vitamina. Nestašica vitamina može biti posljedica otežanog primanja, resorpcije i iskorištavanja vitamina u tijelu ili povećavanja njihove potrošnje.

Minerali su među važnijim sastojcima u organizmu i dijele se na makroelemente (Na, K, Ca, Mg, P), mikroelemente (Fe, I, Cu, Zn, F, Se) i elemente u tragovima (Mn, V, Mo, Co). U organizam se unose u obliku soli, iona i kompleksnih spojeva. Najvažniji mineral koji se unosi u organizam je natrij klorid, kalij klorida, kalijeve soli, kalcijeve soli, magnezijeve soli, fosfati, soli cinka, joda, bakra, željeza, molibdena, kobalta, mangana, vanadija i selena.

Kako biste uklonili nestašicu vitamina i minerala u organizmu ljubimca, potrebno je dodavati u hranu jedan od prikladnih vitaminsko-mineralnih preparata, primjerice Pfizer "VMP" pastu za mace (vitamini, minerali, proteini), Vetoquinol "Geri-pet pastu" (dopunsko sredstvo za pse i mačke), Canina "Canivita" (vitaminski dodatak za pse i mačke), "Calo pet" pastu (vitaminsko-mineralni dodatak s omega-3 i omega-6 masnim kiselinama i taurinom). Također je preporuka da se koristi u ishrani suha hrana superpremium kvalitete (npr. Brit Care, Hill's, Royal Canin, Purina Pro plan, Orijen), koja je potpuna i izbalansirana za svaki obrok.

Savjetujem i da se obavi kompletan klinički pregled, kako bi se krvnim nalazom isključila/potvrdila moguća stanja te, u skladu s nalazom, provela terapija.

OZNAKE: