franjo_hrgota

 
Odgovara:
Franjo Hrgota, dr. vet. med.,
Pet centar, B. Gumpca 32, Pula 

P: Imam mačka koji je star tri godine. Naime, u posljednje vrijeme, iako već naviknut na red, radi nuždu u svim prostorima kuće i stolica je vodenasta, jede nešto sitno i pomalo je postao agresivan. Molim Vas da mi objasnite o kakvim bi tu poremećajima mogla biti riječ. Unaprijed hvala. Lijep pozdrav! Selvina

O: Mokrenje odnosno defeciranje izvan uobičajenog mjesta jedan je od najčešćih poremećaja u ponašanju mačaka. Mnogobrojni uzroci mogu dovesti do ovakvog ponašanja; neki su vezani uz organske poremećaje - bolesti, a kod nekih mačaka radi se o psihološkom momentu.

Kod sljedećih bolesti može doći do promjene u ponašanju vezano za obavljanje nužde: upalna bolest crijeva, dijabetes melitus, bolest donjih mokraćnih puteva, ali i bolesti kod kojih je mokrenje i defeciranje vezano uz bolnost. Takvi slučajevi mogu biti kod artritisa, problema s analnim vrećicama, kolitisa, bolesti donjih mokraćnih puteva.

Veoma često je stres glavni uzrok promjena u ponašanju kod obavljanja nužde. To može biti bilo koja promjena rutine u Vašoj kući i ne mora se izravno ticati mačke. Npr. nova osoba, godišnji odmor, drugačiji raspored namještaja... sve to može mačku učiniti tjeskobnom. Ponekad nije jednostavno otkriti temeljni uzrok takvom ponašanju i potrebno je strpljivo istraživati.

Ukoliko niste sigurni u zdravstveno stanje Vaše mačke, preporučujem Vam odlazak veterinaru radi pregleda ljubimca.

OZNAKE: