Povratak

Mačka pojela vlastiti okot

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Martina Kuzmanić, dr.vet.med.,
Pet centar Škurinjska cesta 1, Rijeka

P: Molim Vas objašnjenje sljedeće pojave: Mačka se omacila, imala je 4 mačića, jednog je skoro skroz pojela, drugog je počela, a preostala dva su uginula prvi dan. Zašto se ovo događa i da li je moguće to nekako spriječiti u budućnosti? Riječ je o "divljoj" mački koju smo naslijedili i koju nije moguće uloviti i odnijeti na sterilizaciju jer nije naučila na druženje s ljudima. Približava nam se jedino kad joj nosimo hranu. Ne znam koliko je točno stara, ali znam da se i prije macila, ali nikada nije bilo mačića. Pretpostavljam da se događalo isto što i ovaj put. Ovaj put se omacila na sred dvorišta, no budući da nikog nije bilo kod kuće nismo mogli odmah reagirati. Unaprijed hvala na odgovoru. Kristina

O: Pravi uzrok ovakvog nekontroliranog ponašanja teško je točno odrediti. Kanibalizam nije neuobičajena pojava kod domaćih životinja i ljubimaca. Uzrok može biti i u abnormalnosti reproduktivnog sitema, promjeni okoline, lošoj prehrani, traumi, povišenoj tjelesnoj temperaturi, gubitku apetita, depresiji i kod raznih infekcija kod mačaka, kao što je rinotraheitis, mačja leukemija i panleukopenija (uzročnik virus).

Svi navedeni faktori mogu rezultirati ovakvim nenormalnim ponašanjem, a ponekad se javlja i kod starijih mačaka i kuja koje po prvi put imaju leglo. Također sve mačke ne moraju imati urođeni roditeljski instinkt te svoje leglo nažalost unište. Ovo je vrlo rijetka pojava, posebno kod maca te bi preporuka bila da ju se sterilizira jer se stanje najvjerovatnije neće promijeniti, a sam čin okota ne možete predvidjeti i držati pod kontrolom, odnosno da mačiće odvojite od majke odmah po okotu i sami ih prehranite pomoću mlijeka u prahu za mačiće.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr