Povratak

Mačka prebrzo i previše jede / Povraćanje i gastritis / Mačja leukemija i mačja sida (FIV)

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
franjo hrgota v2

 
Odgovara:
Franjo Hrgota, dr. vet. med.,
Pet centar, B. Gumpca 32, Pula 

P: Imam mačka, star je otprilike 3,5 godina i ne znam što mu je. Nije kućna mačka, zapravo je, nekad spava u kući i boravi u njoj, ali imamo dvorište i tamo se igra i ide po ulici drugim mačkama i tako... Uglavnom, jede normalno, tj. I ne bas. Često se prejeda i vidim mu to na trbuhu jer je kao balončić napuhan. Nakon sto se prejeda sve ispovrati. Danas se 2 puta ispovratio, jučer jednom.. I tako obično svaki dan. I to traje već jedno tjedan dana. A sto sam uočila je to da on uopće ne žvače hranu on ju samo guta i hrana izađe u komadima kakvima ju je i pojeo. S time sam shvatila da ga ne hranim samo ja nego on jede i kako bi se reklo 'u selu'. Netko ga drugi hrani. No, nije u tome stvar, zabrinjava me to sto ne žvače hranu. Može li to dovesti do kakvih posljedica ili to je posljedica nečega? I kako da zaustavim da povrati sve sto pojede? Je li bolestan? I već je ranije bio bolestan i vodila sam ga obližnjem veterinaru i rekao je da ima 'mačju leukemije' ili da ima 'sidu', koliko sam ja shvatila... No, neka bolest koja dolazi i on je u to vrijeme sav jadan i nikakav, onda prođe i opet je zdrav, zatim se za nekoliko mjeseci opet pojavi i tako...  Je li to uzrok njegovog povraćanja i hoće li prestati? Zbilja volim svog mačka i ne želim da mu se što dogodi. Hvala unaprijed i lijepi pozdrav! Dora

O: Pojedine mačke jedu prebrzo (i previše), čime usisavaju i znatnu količinu zraka, a kako slabo sažvaću hranu, u želudac doalze i veći komadi hrane. Na taj način, želudac je iziritiran i može uslijediti povraćanje. Mjere koje bi trebalo poduzeti da se onemogući ovakvo ponašanje prilikom jela, podrazumijevaju prvenstveno kontrolu nad učestalošću i količinom hrane. Mačak bi trebao jesti češće i manju količinu hrane.

Za ovakve slučajeve postoje i posebno dizajnirane zdjelice, koje omogućuju produženo hranjenje. Ovakvo ponašanje pri jelu češće je kod pasa, pa su takve zdjele uglavnom prilagođene psima, ali zdjele manje veličine su svakako pogodne i za mačke. Riječ je o zdjelici NORTHMATE Green MINI - za produljeno vrijeme hranjenja.


Osim toga, mački možete dati hranu, umjesto u duboku zdjelu i na način da je raširite, čime se također onemogućava prebrzo hranjenje.

Ne treba zaboraviti da je povraćanje dominantni simptom gastritisa, koji može biti kronični i trajati duže vremena.

Što se tiče leukemije i FIV-a (tzv. mačja sida), na koje Vaš veterinar sumnja (jer zaključujem da te bolesti nisu potvrđene dijagnostičkim testovima), njih karakteriziraju brojni, veoma različiti, nespecifični simptomi, naročito u početku. Povraćanje može biti jedan od takvih simptoma. Mačori koji borave vani, redovito ulaze u borbe sa drugim mačorima, oko teritorija ili u vezi parenja, što može povremeno uzrokovati iscrpljenost i pad imuniteta, te posljedično i bolesti. Povremeno obolijevanje, ne mora nužno značiti i mačju sidu.

Sve ove faktore treba temeljito evaluirati, pa Vam preporučujem da o tome razgovarate s Vašim veterinarom.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr