Povratak

Mačka prevrće posudu s vodom

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
mr. Ljiljana Vrhovac-Uzur, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Imam žensku mačku koja je stara 7 - 8 mjeseci. Stalno prevrće posudu s vodom, pogotovo dok je bila manja. Sada to nije tako često, ali po noći, kad spava u konobi/podrumu gotovo uvijek. da li je to zato što ne vidi po mraku? Mogu li mačke vidjeti i raspoznavati predmete u mraku? Prije bi oko posude s hranom strugala/kopala kao da mora na WC. Kada bi je odvela van do posude s pijeskom ne bi obavila nuždu. Što to struganje i guranje posude s hranom znači? Unaprijed zahvaljujem. Anita

O: Mačje oko građeno je tako da sakuplja maksimalne količine svjetla.

Iz tog razloga one mogu vidjeti već u jednoj šestini svjetla koju bi čovjek inače trebao. Zjenice oka mačke, mogu se proširiti na gotovo 90% površine oka, što im omogućava hvatanje plijena u zoru ili sumrak. Stoga je čak uvriježeno mišljenje da mačke vide u mraku. Isturene oči omogućavaju mački širi kut gledanja, no što ga imaju ljudi pa stoga imaju i bolji periferni vid. Međutim, postoji razlika u oštrini vida. Tako je oko mačke znatno osjetljivije na pokret od našeg, dok zbog relativno velike leće one ne mogu izoštriti sliku i oštro raspoznavati detalje.

Prevrtanje posude s hranom i vodom nije slučajno, a predstavlja potrebu životinje da nešto promijeni ili sakrije. Mačke su vrlo izbirljive životinje i na taj način odbijaju hranu ili tekućinu koja im iz nekog razloga ne odgovara. Isto tako su izrazito čiste te neke npr. odbijaju vršiti nuždu u posudu s pijeskom koja nije potpuno čista. Tada pokušavaju kopajući doći do nove površine u koju bi zakopale svoj izmet.

Potreba za grebanjem i "oštrenjem" kandži također je svojstvena već i vrlo mladim mačkama. Ako ne postoje površine kao što je tepih, špaga ili kora drveta, mačka će grebati bilo gdje u prostoru.

Preporučam Vam da mački ponudite hranu i vodu u težim keramičkim posudama koje neće moći prevrnuti. Pokušajte joj ponuditi hranu novog okusa ili adaptirano mlijeko za mačke.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr