Povratak

Mačka tuguje za izgubljenim sudrugom i odbija hranu / Preparati za podizanje raspoloženja

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
tanja_mutak1

 
Odgovara:
Tanja Krulc, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje1, Zagreb 


P:
Imam problem s macom, a ne znam kako da ga riješim. Prije nekoliko dana maca mi je uginula, bio sam kod veterinara i nije je mogao spasiti. Kaže da je pojela neki otrov. Ostala mi je druga maca, ali odbija da jede. Toliko je bezvoljna i tužna, ide samo i traži tu macu, vide se čak i suze kako joj padnu iz očiju. Probao sam sve moguće hrane, ali neće, kao da hoće da ugine od gladi. Inače su bile tako složne, zajedno su jele, spavale, ma bilo ih je stvarno lijepo vidjeti, zagrle se i spavaju sve su radile zajedno, toliko su bile privržene jedna drugoj da ne mogu to opisati. Sad bez nje odbija sve, samo se sklupča na krevet i spava... Samo još da kažem, prvi dan je jela otkako je ta maca uginula, drugi dan već joj je počela nedostajati i neće pa neće. Sinoć sam joj nazor dao supe na flašicu. Molim vas, doktorice, šta da radim i kako da je vratim da opet počne jesti, dovodio sam i druge mace da jedu sa njom, ali nije ni to pomoglo... Pozdrav i unapred hvala, Adis

O: Vrlo je važno prvo eliminirati organske uzroke promjene ponašanja Vaše mačke (pregled kod veterinara), te ukoliko se isključi bolest kao uzrok riječ je o depresiji izazvanoj tugovanjem za drugom macom.

Depresija kod mačke može izazvati gubitak interesa za hranom, može postati letargična, izbjegavati društvo i povlačiti se u samoću. Tugujuće mačke koje su izgubile bliskog druga, poput druge mačke i čovjeka, mogu se početi glasati mnogo više nego normalno. Također, mogu hodati okolo u potrazi za izgubljenim prijateljem.

Mačke puno spavaju, no mačka koja pati od depresije spava više nego inače. Pada i razina aktivnosti, gubi interes za igru i može izgledati snuždeno. Takvoj mački treba pružiti puno ljubavi i pažnje, pokušajte je oraspoložiti s posebnim poslasticama i novim igračkama. Tada je ljubimcu najpotrebnija ljubav; budite strpljivi, dajte joj vremena i mačka će se oporaviti.

Za podizanje raspoloženja preporučam Vam neki od preparata koje možete nabaviti u Pet centar trgovinama.

Kalm aid tablete s okusom govedine se koriste za bolje raspoloženje kod pasa i mačaka. Sadrži L-triptofan esencijalnu aminokiselinu koja utječe na proizvodnju serotonina i ima smirujući i opuštajući učinak, L theanin koji opušta te vitamine B1 i B6 koji pozitivno djeluju na živčani sustav.

Feliway raspršivač sadrži mačje feromone, a uključi se u struju i otpušta u zrak umirujuće feromone koji pomažu maci da se opet osjeća dobro.

Bachove kapi za gubitak i tugu - biološki dodatak u globulama koji pomaže kod gubitka. Sadrži cvjetnu mješavinu javora, obične kozokrvine, i bijele gorušice i daje se u vodi ili hrani.

Royal Canin medicinska hrana Calm za smirenje mačaka izloženih stresu i anksioznosti. Hrana sadrži L triptofan koji je prekursor serotoninu koji je neurotransmiter koji igra važnu ulogu u regulaciji anksioznosti, spavanju i apetitu. Sadrži koktel od četiri vitamina  (pantotenska kiselina, inozitol, niacin i kolin) i jednu aminokiselinu (histidin).

Na špricu ljubimici možete davati i hranu za oporavak koja je visokoenergetska i lako probavljiva (Convalescence, High calorie, Recovery ili a/d) ili prah s hranjivim tvarima koji se pomiješa sa vodom i daje na špricu (Convalescence support).

Za mačke imamo i Canina Gel s taurinom koji se namaže na šapu i povoljno djeluje na organizam, a također i Calo pet ili VMP paste koje sadrže vitamine, minerale i proteine i nadoknađuju hranjive tvari i djeluju povoljno na apetit. Nemastop pasta je ukusna pasta koja pomaže u osnaživanju prirodnog obrambenog mehanizma probavnog sustava.

Želimo Vam da se maca što prije oporavi.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr