Odgovara:
Martina Kuzmanić, dr. vet. med.,
Pet centar, Škurinjska cesta 1, Rijeka

P: Imam pitanje u vezi s mačkom starom godinu i pol. Naime radi se o poluperzijskoj maci koja je sterilizirana i stara nekih godinu i pol dana i ona, bez obzira na to je li joj pijesak potpuno nov i čist ili očišćen, obavi veliku nuždu ispred vratašca kutije s pijeskom, dok mali nuždu obavi normalno u kutiju. Više ne znam kako bi to spriječila, molim za pomoć. Znam da se mačke znaju često inatiti kad im nešto ne odgovara, ali ne znam što. Uz nju imamo i domaćeg mačka, također steriliziranog, starog godinu dana. Njihova prostorija nalazi se u lođi, te su im tamo dvije kutije s pijeskom, a klopa i voda na drugom kraju sobe. Zbilja ne znam što bi nju moglo smetati, kako da to prestane raditi? Lijep pozdrav, Suzana

O: Prilikom vršenja "velike" nužde mace i psi zauzimaju poseban položaj, odnosno više saviju kičmu i vrše pritisak trbušnim mišićima na probavni sistem, na debelo crijevo, a sve skupa vremenski dulje traje od vršenja "male" nužde.

Ako je mačji WC neprimjeran veličini mace (većina vlasnika kupuje ga dok je maca mala) dolazi do ometanja nužde, odnosno navedenog posebnog položaja, pri čemu se maca ne osjeća ugodno. Mace su na to vrlo osjetljive, kao i na neočišćeni pijesak (sami ste vrlo dobro uočili) i posljedično tome ne žele vršiti nuždu unutar svog WC-a jer se boje da će ih nešto omesti.

Za početak pokušajte skinuti gornji dio mačjeg nužnika, da i sami možete promatrati kako Vaša maca vrši nuždu, da li se dugo namješta, da li možda pokazuje nelagodu ili bolnost pri određenom položaju kukova i zadnjih nogu (ako to primjetite, ne bi bilo loše posjetiti veterinara zbog mogućih problema  vezanih uz koštani i zglobni sistem ), da li je možda ometa Vaša druga maca i slično.

Također, mace nakon obavljene "velike" nužde nastoje zakopati izmet, te joj trenutačni pijesak unutar WC-a možda ne odgovara (više se lijepi za šapice, ne da se lako zgrtati). Postoji veliki izbor pijesaka za mačke, sa ili bez dodatnog mirisa, pijesak za mace koje vole kopati, pijesak za dugodlake mace i slično. U našim trgovinama dostupan je velik izbor pijesaka za mačji WC te isprobajte više njih i odlučite koji više odgovara Vašoj maci.

Također, naveli ste da je u tipu perzijske mace, što znači da ima dužu dlaku. Potrebno je redovito davati pastu ili hranu protiv kuglica dlaka (tzv. hairball control) koje mogu dovesti do začepljenja probavnog sistema i stvarati nelagodu prilikom vršenja nužde. Paste kao što je Malt-pasta ili Bezo-Pet pasta pomažu da se kuglice dlaka lako izbace iz probavnog sistema. Mace dosta vremana provode u pranju i lizanju svoga krzna, a trenutno je i sezona linjanja započela, pri čemu se navedene kuglice lako formiraju i ometaju vršenje nužde. Možda je i ovo prblem kod Vaše mace, te ona na svoj poseban način traži pomoć svoga vlasnika.

OZNAKE: