dragica_nemes

 
Odgovara:
Dragica Nemeš, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 

P: Voljela bih imati mačku, no imam alergiju na njih (svrbež). Da li mi možete reći da li mačka Selkirk Rex stvara alergiju? Hvala unaprijed.

Silvia


O: Selkirk Rex je pasmina koja ima prirodno kovrčavu dlaku  i brkovi. Za razliku od Devon Rex i Cornish Rex pasmina, ova mačka kovrčave dlake ima dominantan gen za takvu dlaku. Pasmina je razvijena u dvije duljine dlake, duga i kratka.  Selkirk Rex ima tendenciju imati uvijene obrve, dlake i brkove.  

Glavni razlog pojave alergija u ljudi je alergen, međutim  alergen nije dlaka, već protein. Protein - alergen nalazi se na dlaci, a radi se o mikroskopskim česticama koje se hvataju za druge čestice u zraku, kao što je prašina ili dim cigarete. Stoga će Vam liječnici savjetovati da zrak u kući ili stanu pokušave održati čistim, kako biste spriječili cirkuliranje alergena u zraku.

Znanstvenici su protein u slini nazivali mačji FEL D-1. Proizvodi se uglavnom od sline i žlijezda lojnica, primarni je alergen prisutan na mačkama. Protein je nepoznate funkcije za životinje, ali uzrokuje IgG ili IgE reakcije kod osjetljivih ljudi.

Najveću koncentraciju alergena zapravo imaju mačići, a ona opada tek kada mačka navrši 12 mjeseci. Redovito češljanje i kupanje mačaka može umanjiti, ali ne i potpuno eliminirati alergene.

Simptomi alergije su astma, kihanje (popraćeno curenjem iz nosa ili začepljenim nosom), svrbež očiju, nosa i grla, kontaktne urtikarije (svrbež kože), suzenje očiju, konjunktivitis.

Svaka osoba ima alergijsku razinu tolerancije iznad koje nastaje akutna reakcija. Postoje tvrdnje da Rexes proizvodi manje alergena od ostalih pasmina odnosno FEL D1 protein. Stoga je teško odgovoriti da li ćete reagirati alergijskom reakcijom jer to ovisi o Vašem pragu tolerancije. Pomogao bi i poboljšan sustav filtracije zraka koji bi smanjio količinu cirkulacije alergena. Često ventiliranje kuće, otvaranje prozora  mogu pomoći izmjeni zraka, a time se smanjuju alergeni nošeni zrakom. Također je poznato da vuna privlači alergene pa je izbjegavajte nositi.

OZNAKE: