Povratak

Mačke i gluhoća/ Briga o gluhoj mački

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Vlatka Erman, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Dobila sam bijelu perzijsku macu, jedno oko je plavo, a drugo narančasto. Čini mi se da je gluha, a i nešto sam čitala o bijelim mačkama i gluhoći. Zanima me kako "odgajati" gluhu mačku, treba li se prema njoj drugačije ponašati u smislu odgoja? Ima li možda još koji koristan podatak vezan za ovu problematiku? Unaprijed hvala, Marija

O: Otprilike 20 posto bijelih mačaka, posebno onih s plavim očima, već se rodi gluho. Naime, plavooke bijele mačke najčešće pate od urođene gluhoće, no gluhoća se može razviti i kod starijih mačaka.

Anomalija može zahvatiti jedno ili oba uha pa se gubitak sluha koji zahvaća oba uha naziva bilateralnom, a jednog uha unilateralnom gluhoćom.

Dok se zdravi mačić vrlo brzo privikne na identifikaciju zvukova, onaj koji ne čuje oslanja se na svoje oči i nos koji nadoknađuju njihovu nesposobnost sluha. Koristeći primarno vizualne znakove gluho mače čini se da reagira na zvukove na isti način kao što to rade i mačići koji normalno čuju. Npr. kada čovjek zazove zdravog mačića, gluho mače jednostavno gleda i slijedi ostale u leglu te ostavlja dojam kako je čuo poziv.

Gluhoća uslijed provođenja zvuka posljedicom je abnormalnosti vanjskog uha, ušnog kanala, bubnjića ili srednjeg uha. Prekomjerno nakupljen cerumen koji obstruira ušni kanal i bubnjić te opsežne infekcije uha neki su od primjera gluhoće zbog provodljivosti. Neurološka ili senzorička gluhoća uzrokovana je abnormalnostima unutrašnjeg uha, slušnog živca ili samog mozga. U potonju skupinu spadaju kongenitalna gluhoća (nasljeđena), uslijed starosti i toksičnosti lijekova.

Ukoliko se radi o gluhoći zbog provodljivosti, može se pristupiti liječenju ako se uzrok može ukloniti (kao što je cerumen) čišćenjem ušnog kanala i izlječenjem infekcije lokalnom ili sistemskom aplikacijom antibiotika. Neurološki uzroci gluhoće na žalost nemaju lijeka.

Svakako Vam savjetujem da posjetite veterinara kako bi se ustanovio stupanj gluhoće, eventualno otklonio uzrok i utvrdila mogućnost liječenja.

Ukoliko se pregledom utvrdi da je Vaša mačka doista potpuno gluha, ne bi je trebalo puštati van jer su rizici veći od dobrobiti. No, bez obzira je li gluhoća prisutna od rođenja ili se javila kasnije u životu, mačke mogu živjeti sretnim životom ako im se pruži primjerena njega. Budite oprezni kada joj se približavate i budite ju da je ne preplašite. Dobro joj je staviti ogrlicu sa zvoncem kako biste uvijek znali gdje se nalazi. Treba obratiti pozornost i na opasnosti koje vrebaju u domu (treba dom učiniti sigurnim od fizičkog ozljeđivanja). Također, razmislite o tome da mački pribavite, radi društva sudruga, koji čuje, možda čak i psa jer promatranjem pokreta psa ili druge mačke gluha mačka može razumjeti što se događa.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr