Povratak

Mačke i hladnoća

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Dragan Vešović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam mačka 10 mjeseci starog koji i u ove prohladne dane voli dugo lutati vani, no ja brinem nije li mu hladno jer sam ga  navikla na kuću. Ipak, ne pokazuje nikakvih posljedica prehlađenosti. Koja je idealna temperatura za mačke, tj. koliko je njeno krzno štiti? Ivana

O: Dlaka mačaka specifično je građena. Naime, mačke imaju dlačne folikule složene građe. Tu složenost čine i do šest primarnih (zaštitnih) dlaka koje rastu iz svakog zaštitnog omotača, a svaka je dodatno okružena nježnijim sekundarnim dlakama, što se zove poddlaka.

Takva građa pruža dostatnu temperaturnu izolaciju organizma mačke.

Osim gustog krzna i izražene poddlake, u termoregulaciji i održavanju optimalne temperature organizma (koja se kod mačaka kreće između 38-39 stupnjeva) služi mast u potkožju.

U regulaciji temperature služe i mišići, koji mogu podići primarnu dlaku ("nakostriješiti" dlaku). Na takav način se dodatno smanjuje gubitak topline organizma.

U toplijim područjima, osim linjanja (kojim se odbacuje dlaka i poddlaka), krvne žile u koži se šire kako bi dodatno ubrzale odavanje topline. Isto tako, mačke ližu svoje krzno kako bi i na takav način isparavanjem tijelu oduzele toplinu.

Kako krzno mačke gubi svoju sposobnost izloacije onoga trenutka kada se smoči, najveća opasnost im predstavlja od hladnog i vlažnog vremena.

Stoga, bi im trebalo osigurati optimalne uvjete i optimalnu temperaturu koja se kreće u sličnim granicama kao i za čovjeka.

Osnovne podatke o brizi za mačku možete pronaći u našoj web rubrici Moj ljubimac.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr