Povratak

Mačke i sobno bilje / Korisne biljke i biljke koje su otrovne za mačke

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
dragica_nemes


Odgovara:
Dragica Nemeš, dr. vet. med.,
Pet centar,Drvinje 1, Zagreb 

P: Imam mačka kojeg sam naslijedila, a u stanu imam cvijeće koje važi za pročišćivače zraka i zaštitu od zračenja. Mali je stan pa na tom malom prostoru imam kompjutor, dva tv-a, ostale kućanske aparate, mikrovalnu i dio stana je na Hartmanovom čvoru pa je to razlog zašto sam nabavila takvo cijeće. Molim savjet kolko je koje štetno za mačke: Aloe vere (nisam primjetila da dira), Dracena margarita (ponekad gricne), Palma areca (voli grickati), Spatiphyllium (novo pa ne znam), Sansevieria  (ne dira), Zamikula (voli grickati). Po netu čitam i sve me više zbunjuje tako da Vas molim odgovor.
Unaprijed hvala i topli pozdrav, Mirjana

O: Mačke kao potpuni mesožderi ipak povremeno vole grickati neko zelenje. Popriličan broj biljaka ipak sadrži i toksične tvari koje mogu uzrokovati i trovanje, koje se može manifestirati klinički u jačem ili slabijem obliku. Neke biljke su korisne i potrebne macama pa ih je neophodno koristiti (mačja metvica, kamilica, celer, peršin, bosiljak, trave, salate).

O biljkama koje su otrovne za mačke pisali su detaljnije moji kolege u istoimenim  odgovorima Otrovne biljke i Otrovne biljke.

Uz otrovne biljke nabrojane od strane kalega dodala bih i Aloe veru. Ostale biljke koje ste naveli nisam bila u mogućnosti kategorizirati kao neotrovne, stoga preporučujem da se striktno držite popisa neotrovnih biljaka, a druge smatrate opasnima.

Za dodatne informacije vezano za otrovne trave možete se obratite na Veterinarski fakultet na zavod za farmakologiju i toksikologiju.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr