Povratak

Medicinska hrana za probavne poremećaje

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
zdravka_rumiha1

 
Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 

P: Prije mjesec dana udomili smo mačića starog 1,5 mj te je imao proljev. Prva stvar koju smo učinili posjetili smo veterinara, koji ga je pregledao i rekao da je zdrav i veseli mačić. Jedino je rekao da postoji mogucnost da ima gliste, te nam savjetovao da kupimo tabletice. Odmah nakon toga smo otisli kupiti tabletice ali na savjet veterinara, kupili smo pastu Banminth. Mačiću nakon toga se stanje pogoršalo te nam rekao da je dehidriran, nakon terapije stanje mu se popravilo. Nezainteresiran je za igru, ili bilo što, djeluje tuzno. hranimo ga wiskas hranom, te kroketicima royal canin- gastro intestinal, koju u zadnje vrijeme odbija jesti. Ne znamo u čemu je problem? Hvala. Mia


O:
Više o pojavi glista u mačića te utjecaja na njihovo zdravlje možete pročitati u već ranije objavljenom odgovoru Danijele Biban, dr.vet.med. na: Proljev glieste i cijepljenje mačića.  Ono što Vi možete načiniti u svrhu poboljšanja zdravlja Vašeg mačića je ponuditi mu u potpunosti medicinsku hranu za probavne poremećaje. Naime, Royal Canin u svojoj ponudi ima i mokru hranu, komadiće mesa u umaku pa kako mačić odbija suhu hranu, preduvjet oporavka probavnog sustava je hranjenje ovakvim lakoprobavljivim hranama.

Osim toga, u ponudi medicinskih hrana u obliku paštetica možete pronaći hranu od Purine (Gastroenteric), Hillsa (i/d) i Eukanube (Intestinal). Osim navedenoga, a s obzirom na komplikaciju stanja dehidracijom, svakako je potrebno nadoknaditi tekućinu izgubljenu proljevom u obliku posebne hrane za rehidraciju (Royal Canin Rehydration support instant) ili davanjem pripravaka poput Floryboost paste, Diarsanyl paste, Darmgela ili Florentero paste. Potonje navedeni dodaci su prehrani koji u svojem sastavu prvenstveno sadrže probiotike koji su neophodni za osiguravanje optimalne crijevne mikropopulacije i stabilizaciju probavnih funkcija.

I posljednje, ukoliko je mačić oslabljenog apetita bilo bi uputno u prehranu mu dodati Calo-pet pastu. Ova pasta služi za otvaranje apetita, a energetski zadovoljava potrebe jednog obroka i preporučuje se kod životinja koje nedovoljno uzimaju hranu ili nemaju apetit jer se na taj način potiče apetit i uzimanje hrane.  Svakako vodite računa da ponovite davanje Banminth paste za oko 14 dana od inicijalnog davanja a ukoliko mu se stanje značajnije pogorša, za početak ćete se morati obratiti Vašem veterinau a opciju odlaska u drugi grad sa mačićem ovako narušena zdravstvena stanja sačuvajte ukoliko mu se doista u Vašem mjestu stanovanja neće moći pružiti adekvatna medicinska pomoć. U svakom slučaju, nadam se da će se Vaš mačić brzo oporaviti uz ovakvu neizmjernu brigu i njegu koju mu pružate.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr