tanja_mutak1

 
Odgovara:
Tanja Krulc, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje1, Zagreb 

P: Imam mačka starog 12 godina. Zadnjih nekoliko godina imala sam problem s njegovim crijevima jer se velik dio stolice zadržavao u debelom crijevu te je jednom mjesečno izbacivao po stanu komadiće vodenastog izmeta. Prije godinu dana obavljena mu je operacija na debelom crijevu, kada je izmet izvađen te je navodno trebalo biti sve u redu, ali nakon određenog vremena problem – isti. U 11. mjesecu 2010. je opet završio na operacionom stolu s dijagnozom megakolon te su mu odstranili 10-ak cm debelog crijeva. Imam naputak da mu u hranu stavim malo parafinskog ulja. Mislim da mu se nešto poremetilo jer sad nekontrolirano izbacuje stolicu u malim količinama, često, gdje god stigne. Molim vas da  mi pomognete savjetom. On uredno mokri, uredno pije, dobrog je raspoloženja, ne boli ga na dodir stomaka. Stalno je gladan, tako da čim nešto pojede, odmah počinje izlaziti iz crijeva gdje god se nalazi. Zadnjih 7 dana mu ne dajem parafin, ali izmet jednostavno izlazi iz njega. Unaprijed vam zahvaljujem, Tatjana

O: Megakolon je progresivna lokalna ili potpuna distenzija (proširenje) kolona (debelog crijeva) i gubitak

motiliteta vodi prema retenciji fecesa koja se mannifestira kao kroničan začep koji se s vremenom pogoršava.

Mačke pate od megakolona puno češće nego psi.

Prednji dio kolona ima važnu ulogu u apsorpciji vode i elektrolita iz sadržaja crijeva. Stražnji dio kolona pohranjuje i periodički eliminira feces iz organizma van. Peristaltika kolona je pasivna (simpatikus i parasimpatikus), a defekacija je voljni akt. Lingitudinalni i cirkularni mišići su odgovorni za motilitet i tonus kolona. Motilitet je inerviran gastrointestinalnim hormonima i inervacijom kolona. Postoje pokreti koji mješaju sadržaj kolona i retrogradni valovi u mačaka.

Megakolon može biti nasljedan i javlja se kod sijamskih mačaka. Stečeni megakolon javlja se zbog organskih oštećenja (anatomsko oštećenje zdjelice, neoplazije i suženja unutar lumena crijeva), metaboličkih abnormalnosti (hiperkalemija), neuroloških poremećaja ili je nepoznatog uzroka (62% slučajeva).

Vlasnici zamijete kroničan začep u mačke povezano sa povraćanjem. Palpacijom abdomena je zabilježena bol kod jake napetosti trbušne stjenke, kolon je zadebljao cijelom svojom dužinom.

Bez sedativa je gotovo nemoguće eliminirati uzrok distalne obstrukcije i deformacije zdjeličnog kanala.

Pacijent ostaje na infuziji (jer su redovito povišene vrijednosti bubrega). Fekalna masa (fekaliti) se evakuiraju pod anesetezijom, najčešće otvaranjem operativnim putem. Rentgenološka pretraga je dovoljna za postavljanje dijagnoze i vrlo je važna da se otkrije ako postoji stara trauma zdjelice koja je često uzrog deformacije kanala zdjelice.

Liječenje samo lijekovima je samo da se situacija može podnositi, nije moguće izlječenje samo s lijekovima. Koriste se prokinetici za tretiranje kolona, no nisu dostupni u svim zemljama i laksativi (laktuloza, parafin...). Dijeta kod takvih pacijenata se osniva na povećanoj razini vlakana koja kod mačaka dobro reagira, treba se paziti na fizikalna i kemijska svojstva vlakana jer se ona jako razlikuju kod raznih vrsta vlakana.

U praksi se čak i podešava potrebna količina i vrsta vlakna ovisno o određenom slučaju.

Kod težih slučajeva  koriste se laksativni učinci topivih vlakana (npr. Psyllium vlakna). Fermentativni ugljikohidrati kao laktuloza i laktoza se također preporučuju kod začepa. Najjčešće korištena topiva vlakna su još i srž repe, pektin iz mrkve ili voća). Njih cijevne bakterije lagano probavljaju i njihovi produkti pozitivno djeluju na motilitet crijeva. Treba paziti na količinu jer mogu izazvati i osmotski proljev kod prevelike količine. Doza treba biti pažljivo određena tako da pacijent proizvodi blago vlažnu stolicu sa povećanom kiselošću.

Jetrica, mlijeko i mliječni proizvodi imaju isto blago laksativni učinak.

Količina netopivih vlakana (npr. celuloza) treba biti smanjena jer ona navlače vodu i povećavaju količinu sadržaja u debelom crijevu. S obzirom da i stimuliraju peristaltiku i njih se koristi u dijetama koje su indicirane kod začepa (U ponudi Pet centra imamo hranu w/d od Hills-a).

Hrana koja sadrži topiva vlakna psyllium, frukto-oligosaharide (prebiotska vlakna za sintezu dobrih bakterija-probiotika), hidrolizirani kvasac (manan-oligosaharid, također prebiotik) je Fibre response Royal Canin-potpuna dijetetska hrana za mačke sa opstipacijom.

Defekacija je skup refleksnih radnji pomoću kojih se životinja oslobađa ekskremenata. Centar za defekaciju nalazi se u stražnjem dijelu slabinske kralježnice. Podražaji za defekaciju potječu od punjenosti ampule rektuma (rektum-ravno crijevo, završni dio debelog crijeva), odnosno rastezanja njegove stijenke.

Refleksni akt defeciranja, tj. kontrakcije rektuma i završnog dijela kolona podupire stezanje trbušnih mišića, pod utjecajem volje naročito kod mesojeda jer kod njih sudjeluju i uvjetni refleksi i kora velikog mozga.

Zbog permanentne rastegnutosti stjenke cijelog debelog crijeva najvjerojatnije je došlo do poremetnje u inervaciji jer je zbog stalne punjenosti crijeva i rastezanja stjenke podražaj za defekaciju je stalno prisutan ili više uopće ne reagira na podražaj. Veterinar će pri pregledu moći više Vam reći.

Ono što Vi još možete napraviti ako se to nastavi je da mačku stavite pelene  (Karlie doggy Nappy`s za vel. 2-4 kg) kako bi uspjeli održati higijenu u stanu.

OZNAKE: