Povratak

Međusobno navikavanje starije mačke i mačića na suživot u istom domu / Odgoj mačke

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
zdravka_rumiha1

 
Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 

P: Molila bih vas za savjet. Situacija je sljedeća: prije 2 mjeseca dovela sam kući žensku macu od cca 3 mj iz lokalnog azila. Doma već imam žensku mačku od 9 godina, sterilizirana je već odavno i naravno ljubomorna. Svjesna sam njenih emocija pa uvijek njoj prvoj dajem hranu, mazim je i više nego prije, uvijek se njoj prvoj obraćam i nastojim u njenom prisustvu čim manje igrati se s novim mačkićem. Hranu im dajem odvojeno, iako velika maca pušta manju na tanjur bez frktanja, i vani borave nedaleko jedna od druge, uglavnom podnošljivo. Problem je što je mala maca zaigrana do ludila i uporno skače po velikoj, što ovu užasno živcira, onda frkće, grebe je, show! Sada spavaju u odvojenim prostorijama jer se mala budi u 5 ujutro i udri u igru. Jedu nekoliko metara jedna od druge jer je mala poždrljiva pa smaže sve i velikoj. Kad idem raditi stavim manju u mali hodnik s brdom igračaka, da ne davi ovu stariju. Ljutim se na nju kad skače na stariju, a sad sam je počela kažnjavati tako da je izbacim na balkon, na neko vrijeme. Uglavnom izluđuju me! Molim Vas da mi kažete koliko bi to igranje i napadanje male mace moglo potrajati, je li u redu da ih odvajam? Bi li sterilizacija male pomogla i kad bi bilo najpametnije malu sterilizirati? Lijep pozdrav od izluđene Gordane

O: Više o suživotu i problematici više mačaka u kućanstvu pisala sam u tekstu Sukobi i suživot više mačaka u istom kućanstvu/ Feromoni.

Problem s kojim se susrećete ne predstavlja nužno bezizlaznu situaciju. Činjenica da Vaša starija mačka dozvoljava mladoj maci prilazak njenoj posudici za hranu te da zajednički boravak vani ne rezultira agresivnostima i napadima, daje naznaku toleriranja jedne prema drugoj. No, gotovo je nemoguće potisnuti znatiželju i razigranost mačića jer je to razdoblje njihova života kada ispoljavaju ovakva ponašanja; na takav način stalno vježbaju i uče lovne vještine, ali i utvrđuju društveni poredak. Također, ovaj period života mačića je iznimno bitan za socijalizaciju a čak je dokazano da dobro socijalizirane mačke zadržavaju interes za igrom tijekom cijelog života.

Odvajanje mlade mačke na balkon kao metoda kažnjavanja za igranje sa starijom mačkom vjerojatno neće polučiti zadovoljavajućim rezultatom. Naime, mačke su životinje koje uče na osnovu iskustava. Ako joj je neko iskustvo bilo ugodno, željet će ga ponoviti, a u suprotnom, izbjeći. Sve ono što ne biste htjeli da mačka čini ni po čemu ne smije mački biti zabavno i ugodno, a što boravak na balkonu može predstavljati. Dokazano je da mačka uči na osnovu pokušaja i pogrešaka, promatranja i imitiranja te obrađuje informacije mnogo dulje nego npr. psi. Iz tog je razloga mačku teže naučiti neke trikove (poput "sjedi", "lezi" i sl.) jer mačke ne vide smisao u izvođenju takvih radnji bez direktne koristi. Za usporedbu, psi potonje čine iz odanosti vlasniku i emocionalnog ohrabrenja. Klasične metode odgoja kod mačaka (stimuliranje nagradom ili pak kažnjavanjem) gotovo nikada ne uspijevaju upravo zbog činjenice što one vrlo dobro znaju što žele, a što ne. Stoga bi odvajanje na balkon moglo načiniti suprotan učinak, maca bi se mogla osjetiti zapostavljenom i moglo bi joj biti dosadno.

Ako ste kod kuće, a primjetite da mlada mačka radi nešto nedopušteno ili maltretira stariju mačku, smočite je mlazom vode iz vodenog pištolja ili bilo kakve špricalice ili jednostavno bacite ključeve na pod kako bi je tresak uznemirio da obrati pažnju na Vas. Također, mace reagiraju i na ton i visinu Vašeg glasa, pa macu također možete kazniti sa čvrstim "Ne" koje može biti popraćeno štrcanjem vode.

Ponekad je potrebno i godinu dana pa i dulje da se starija mačka i mačić udobno osjećaju jedan uz drugoga, no neka Vas to ne obeshrabri jer vremenski period ipak individualno varira. Također, događa se da nikada ne postanu pravi prijatelji, ali se jednostavno nauče tolerirati jedan drugoga. Iako se gledaju sa distance, svaka mačka voli dodir toplog tijela kada njihovog vlasnika nema kod kuće. Dok se u potpunosti ne prihvate, držite ih odvojeno tijekom Vašeg izbivanja radi Vaše i njihove sigurnosti.

Što se sterilizacije tiče, u svakom je slučaju indicirana jer je dokazano kako mace postaju mirnije. S obzirom na dob, već možete razmišljati o terminu jer mačke spolno sazrijevaju od 5 do 9 mjeseci starosti. Najčešća dob za sterilizaciju ili kastraciju mačke je oko 6 mjeseci.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr