Povratak

Mliječni zubići/Čišćenje od parazita

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Martina Kuzmanić, dr.vet.med.,
Pet centar Škurinjska cesta 1, Rijeka

P: Imam macu domaću sivkasto prošaranu (ženskicu) staru mislim 5 - 6 mjeseci, možda i manje. Očistila sam je od crijevnih parazita. Nije išlo pastom pa je to sanirano injekcijom. Problem je u zubićima. Da li maci ispadaju zubići? Jesam neznalica - ali i ovo prvi puta čujem, a zapravo na forumima nisam nikada ni pročitala da neka maca ostaje bez zubića (inače jede samo mokru hranu/bilo industrijsku - bilo kuhanu). I još nešto. Da li moram ponavljati tretman protiv crijevnih parazita, s obzirom da je s prvom injekcijom maca očišćena? To pitam jer mi je veterinar preporučio još jednu da se unište (možebit) one što će tek nastati.
Hvala, uz pozdrav iz Splita. Lovorka

O: Sve mace, bez obzira o kojoj se vrsti radilo, u dobi od 3 mjeseca života počinju gubiti mliječne zubiće i dobivati stalne zube, koji su po izgledu jači i bjeliji od prethodnih mliječnih (tanki, na vrhu vrlo oštri, žučkaste boje, manje kompaktni). Sjekutiće gube odnosno dobivaju stalne u periodu od 3,5 do 5 mjeseci života; očnjake u 5. mjesecu, pretkutnjake između 4,5 do 6 mjeseci i kutnjake od 4. do 5. mjeseca života.

U ovom razdoblju, zbog promjene zubića, ljubimci su nešto nervozniji, grickaju sve oko sebe i "brljaju" po hrani koju su do tada jeli, odnosno više vole mokru hranu, baš poput Vaše mace. Zubno meso maca u ovom periodu je nešto osjetljivije i bolno prilikom konzumiranja suhe hrane. Kada prođe ovaj period promjena u usnoj šupljini, bilo bi poželjno da maca nastavi konzumirati suhu hranu u obliku granula koja osigurava mehaničko čišćenje stalnih zubiju i sprječava stvaranje zubnog plaka i kamenca, a u kasnijoj dobi posljedično ispadanje zuba zbog neadekvatne zubne higijene i konzumiranja isključivo mokre hrane.

Svi mačići trebali bi se očistiti od crijevnih parazita, bez obzira jesmo li ili ne okom zamijetili "crviće" u njihovom izmetu. Čišćenje započinje u dobi od 10 - 14 dana starosti mačića, ponavlja se svaka 2-3 tjedna, sve dok mačići ne prestanu sisati, u dobi od 5-7. tjedna života. Postoji više preparata koji se u veterini koriste za čišćenje mačića od crijevnih parazita (oblići ili gliste, trakavice), najčešće su to Banminth pasta za mace, Drontal Cat tablete i Pratel tablete. Aktivna supstanca u ovim preparatima djeluje na odrasle oblike crijevnih parazita odnosno paralizira ih i ubija unutar crijeva domaćina (maca) koji ih potom izbaci s izmetom. Postupak se ponavlja, jer nismo uništili sve crijevne parazite odnosno njihove razvojne oblike ili "mlade" koji su se u međuvremenu (10-14 dana) razvili u odrasli stadij i iscrpljuju domaćina (macu) koristeći njezine izvore energije (mršavost mačića), te uništavaju sluznicu crijeva (krvavi proljev) a u krajnjim slučajevima mogu uzrokovati i smrt mačića.

Mačići se invadiraju (zaraze) ovim parazitima još u utrobi njihove mame mace ili nakon okota putem sisanja majke, zato je nužno da svi vlasnici mačića a i štenaca posjete što prije svoje veterinare koji će im savjetovati najbolji preparat protiv crijevnih parazita i pokazati kako i kada ga primijeniti ili će ga aplicirati putem injekcije ovisno o zatečenom stanju mladih životinja.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr