Povratak

Mokraćni kamenci i prehrana - piletina

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
silvija_havrle1


 Odgovara:
Silvija Havrle Lovrić, dr. vet. med.,
Pet centar, Ulica kralja Petra Svačića 61, Osijek 

P: Imam mačka starog 1 i po godinu. Prilično je osjetljiv i sklon je bolestima mokraćnih puteva. U zadnja dva mjeseca imao je dva puta problem kamenca u mokraći. Veterinar pretpostavlja da je to zbog suve hrane koju jede, tj. hranim ga granulama i onim kesica (meso u određenom sosu, želeu). Zadnji put, rečeno mi je da moram da ga prebacim na dijetalnu ishranu, tj. na s/d i c/d kako bi se oporavio. Pokušala sam sa tom hranom...i odbija da je jede. Sada mi je terapija prošla i ozdravio je... Počela sam da mu dajem svježe pileće meso i sa tim je oduševljen! Molim Vas da me posavjetujete šta smijem da mu dajem i da li smije piletinu...?
Unaprijed sam Vam zahvalna. Dajana

O: O mokraćnim kamencima i medicinskoj prehrani su opširno pisali moji kolege u prijašnjim odgovorima Mokraćni kristali (kamenci): simptomi (krv u mokraći) i medicinska hrana kao terapija, Stvaranje mokraćnog kamenca i preporučena hrana kao potpora terapiji, Mokraćni kristali i kamenci i važnost konzumiranja vode te Kastracija, prehrana i pojava mokraćnih kamenaca u mačaka.

Što se tiče odbijanja medicinske hrane, kod svake promjene hrane potreban je period privikavanja mačke na drugu hranu. Nova hrana se umješava u postojeću, pomalo, u roku od tjedan dana.

Vjerujem da mačka više voli pileće  meso jer su mačke mesojedi i nije loše da im se daje svježe meso ili iznutrice, ali je u današnje vrijeme ipak preporučljivo da ga malo prokuhate. Piletina je odličan izvor sljedećih vitamina i minerala: niacina, vitamina B6, pantotenske kiseline, fosfora, cinka i selena, dobar je izvor vitamina B2, B12 i željeza, dok je osrednji izvor magnezija i vitamina B1. Ti su nutrijenti u najvećoj mjeri zastupljeni u nemasnom mesu. U koži i masti nalaze se manje količine folne kiseline i u masti topivih vitamina A i E. Vaša mačka može biti i na takvoj prehrani, ali bi bilo dobro da joj dajete preparate za zakiseljavanje mokraće, kao što je  Vetoquinol Uro -pet pasta.

Nadam se da će Vam ove informacije koristiti.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr