Povratak

Nabavka i transport ljubimca iz zemlje članice Europske unije (EU)

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
dragan_vesovic


Odgovara:
Dragan Vešović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 

P: Slučajno sam našla oglas o prodaji Ragdoll mačića po niskoj cijeni u svojoj županiji pa sam kontaktirala oglašivača. Ispostavilo se da je vlasnik zajedno s mačićima u Liverpoolu i da mi mačića želi pokloniti, ja trebam samo platiti prijevoz mačića u Hrvatsku koji košta 780 kuna preko neke njihove agencije u Liverpoolu i mačić mi stiže direktno na kućnu adresu. S obzirom na to da sam zainteresirana zanima me sljedeće :
1. Kako se mačić može transportirati (avionom, brodom...?)
2. Kako to životinje podnose jer je u ovom slučaju riječ o jako malom miceku?
3. Kad takva životinja dođe u RH da li ide u kakvu karantenu ili štogod ?
4. Trebam li ja u RH platiti još bilo kakvu taksu, porez, namet  na tog mačića osim troškova transporta?
Mačić ima sve potrebne dokumente, cijepljen je, čipiran, očišćen od parazita i sve što treba s njime uraditi. Dakle, mene zanima, ako ja dogovorim prijevoz mačića kojeg sam voljna platiti i želim ga imati, hoću li ja stvarno tu životinjicu dobiti na kućni prag ili ću morati voditi zakonske procedure da bi napokon udomila životinju. Ingrid

O: Kako su propisi o kretanju kućnih ljubimaca usklađeni s propisima među svim članicama Europske unije, za transport ljubimca je potrebno osigurati sljedeće:
 
- ljubimac mora biti označen mikročipom,
- ljubimca prati putovnica ili veterinarski certifikat,
- ljubimac mora biti cijepljen protiv bjesnoće, a u putovnici ili drugom odgovarajućem dokumentu je navedeno do kada cjepivo vrijedi.
 
Svjedodžba o zdravlju životinja označava veterinarski certifikat ili putovnicu izdanu od ovlaštenih tijela u zemlji iz koje se iznosi kućni ljubimac, odnosno dokument kojim ovlašteni veterinar potvrđuje zdravlje životinje te propisano cijepljenje.
 
Na sva ostala pitanja, bojim se da nemam dovoljno točnih informacija da Vam odgovorim. Naime, sve odgovore na navedena pitanja možete dobiti na adresi:
 
- Ministarstvo poljoprivrede, odjel veterinarske i granične veterinarske inspekcije,
- Ministarstvo financija, Carinska uprava, Alexandra von Humboldta 4a, 10000 Zagreb.
 
Također, pribavite sve potrebite informacije i o dokumentima koje dotična agencija osigurava u svrhu transporta ljubimca te iste uskladite s dobivenim informacijama na prije navedenim adresama.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr