Povratak

Nagla uginuća više mačaka - sumnja na trovanja i poduzimanje pravnih mjera

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
zdravka_rumiha1


Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 

P: Molim Vas, slučaj je hitan, u roku 3 dana mi je uginulo 5 maca i za šestu je primjećeno tek danas da joj je stanje kritično. Mace su i u kući i vani pa je nemoguće pratiti svako kretanje, ali sumnjamo da su otrovane, pošto smo i prije već imali nekih nesuglasica sa susjedima koji ne vole mačke i prijetili su se tužbama i sl jer im je jedan mačak urinirao po fasadi. Simptomi se pojavljuju u jednome danu i isti dan maca i ugine... Odbijaju hranu, piju obilne količine vode, bezvoljne su i usporeno se kreću i u roku nekoliko sati su skoro pa paralizirane, uočeno je malo pjene kod usta i slinjenje, otežano disanje, povraćanje pred samu smrt (nema krvavog sadržaja, kod jednog je bilo žuto), grčenje i bolovi po tijelu.. Kod jednog su bile popucane kapilare na bjeloočnici. Ne znamo kome bi se trebali obratiti oko ovoga, gdje se može provjeriti da li su mace otrovane i što poduzeti nakon... Molim Vas, hitno pomozite!
Hvala, Nikolina

O: Hvala Vam na ukazanom povjerenju, a ujedno iskazujem veliko žaljenje za gubitkom Vaših ljubimaca.

Nažalost, trovanja nisu rijetka pojava u kućnih ljubimaca a pogotovo kod mačaka koje pretežno borave vani, a mogu ih uzrokovati različite prirodne ili sintetičke kemijske tvari kao što su insekticidi, herbicidi, različiti lijekovi, rodenticidi, otrovne biljke, itd. Otrovne tvari ulaskom u organizam u maloj količini mogu izazvati oštećenja koja mogu poremetiti zdravlje životinje i izazvati bolest pa čak i uginuće.

Kod mačaka najčešće dolazi do trovanja sa rodenticidima, otrovima koji se koriste za suzbijanje glodavaca, a sadrže kumarinske derivate i djeluju antikoagulacijski. No, osim kumarinskih derivata, sintetski insekticidi poput kloriranih ugljikovodika, organofosfornih spojeva, karbamata, piretrina i sintetskih piretroida, itd., mogu biti uzrok trovanja. Ovi insekticidi primjenjuju se u zaštiti  bilja, dezinsekciji stočnih nastambi, javnoj higijeni... Većina ovih otrova su kontaktni, a znakovi trovanja variraju ovisno o vrsti spoja, dozi, vrsti i dobi životinje te načinu ulaska u organizam. Najčešće se javljaju mučnina, povraćanje, pojačana peristaltika, proljev, slinjenje, otežano disanje, plućni edem, cijanoza, bljedilo kože, mioza, nekontrolirano mokrenje, trzanje i grčevi mišića, ataksije, tremor, gubitak refleksa, slabost, nesiguran hod. Trzanje i grčevi mišića, posebno kod mačaka traju do uginuća. Liječenje se mora provesti brzo, a ovisno o težini kliničke slike donosi se odluka o tome hoće li se prvo spriječiti daljnja resorpcija otrova ili će se prvo primijeniti protuotrov.

Prije svega bih Vas uputila da se obratite na Klinike veterinarskog fakulteta kako bi se pokušalo pomoći macama koje su potencijalno bile u dodiru sa otrovom, a svakako, ne treba zanemariti i činjenicu kako je kod neuobičajenih uginuća ili uginuća nekoliko ljubimaca u kućanstvu, kao i susjedstvu u sličnim ili kratkim vremenskim razmacima preporučljivo zatražiti obdukciju jer je jedino na ovaj način moguće točno utvrditi uzrok uginuća a u svrhu preventivnih zahvata i njege, odnosno zaštite ostalih ljubimaca. Kao utjehu, mogu Vas savjetovati kako je moguće i nekoliko dana nakon uginuća utvrditi uzrok, pa se sa povjerenjem možete obratiti na Zavod za veterinarsku patologiju Veterinarskog fakulteta.

Ukoliko se utvrdi da je kod Vaših ljubimaca došlo do trovanja, a odlučite se pravno poduzeti određene mjere, možete se obratiti lokalnoj policijskoj postaji ili možete prijavu podnijeti Državnom odvjetništvu temeljem Zakona o zaštiti životinja, prema kojemu je zabranjeno životinje ubijati, nanositi im bol, patnju i ozljede te ih namjerno izlagati strahu.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr