Odgovara:
Dragica Nemeš, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam strašan problem. Naime, imam 4 mačke. Od toga su 2 nesterilizirane ženke. Kote se 1-2 puta na godinu. Svaki put kad se okote, mačići u početku budu zdravi, a onda s nekih 2 tjedna počnu gubiti dlaku i brkove. S nekih 4 tjedna već su potpuno šugavi te ih onda uspavamo. Ne znam koji je razlog tome jer im roditelji nisu bolesni. To se događa već 2 godine. Uvijek sam prije imala mačke i nikad mačići nisu bili bolesni do prije nekih 1,5-2 godine kada su prvi oboljeli i odtada su svi iza njih obolijevali. Dlaka ima otpada prvo na području nogu i glave pa se kasnije širi. Zbilja ne znam šta je to i zašto se događa. Molim pomoć.
Hvala, Aja

O: Mikrosporoza je kožna bolest izazvana dermatofitima (gljivicama), a najčešće je to kod mačke Microsporum canis (M. canis)  iz roda Microsporum, za koju se nekad smatralo da je dio normalne mačje flore. Napada jednako i kratkodlake i dugodlake mačke, a odrasli često ne pokazuju simptome.

Bolest uzrokuje vidljive i prepoznatljive promjene na koži, ali se može dogoditi da životinja bude (pre)nositelj bez vidljivih kliničkih znakova bolesti.

Pojedini sojevi dermatofita iz ove skupine istovremeno uzročnici mikrosporoze kod ljudi. Pri tom se razvijaju upalne promjene često praćene izrazitim svrbežom, crvenilom  i ljuštenjem kože, a posebno je opasna za djecu.

Dlaka mačaka se može pri tome samo prorijediti ili pak može u potpunosti otpasti na ograničenoj površini (ili više površina). I to najčešće u ograničenim, oštro obrubljenim, kružnim (više ili manje pravilnim) 'flekama'. Okolna neinficirana koža ostaje zdrava.

Na zahvaćenim mjestima  koža se pojačano se ljušti, a može pokazivati i upalne promjene koje su  posljedica naknadne infekcije bakterijama, koja životinji može dodatno dovesti do komplikacija, naročito ako se radi o mladom i imunološki neizgrađenom organizmu.

Mladi mačići imaju kraste i zadebljanja najčešće po koži lica i uški, i nalazimo bezdlačna okrugla jasno lokalizirana mjesta.

Liječenje se provodi kupanjem u šamponu na osnovi mikonazola. Manje zahvaćena područja ponekad se mogu uspješno liječiti tako da se obriju i lokalno se primjenjuje krema ili losion protiv gljivica (mikonazol ili ketokonazol). Mačka treba i na usta uzimati antibiotike, obično grizeofulvin, i to najmanje jedan mjesec.

Mačke se, u pravilu, oporave nakon 2 mjeseca, a važno je upozoriti da mačka može izgledati zdravo i prije nego li je laboratorijska analiza negativna. Potrebno je nastaviti terapiju barem još dva tjedna nakon nestanka znakova ili dva tjedna nakon negativne mikrobiološke pretrage na gljivice.

Usvakom slučaju, potrebno je izvršiti dezinfekciju prostora, a za kvalitetno provođenje dezinfekcije najbolji su komercijalni dezinficijensi, kao što su Ecocid-S koji ima višestruku upotrebu jer djeluje virucidno, baktericidno i fungicidno te Virkon-S i Aldesol koji također imaju širok spektar.

O šugi mačaka pisala je kolegica Danijela Biban, dr. vet. med.  ovdje.

Kako bi se razjasnila situacija i uzrok nastalog stanja, s obzirom da simptom ispadanja dlake prati i mnoga druga kožna oboljena, kao što se šuga i prisutnost alergije, infekcije različite etiologije, dermatofitis, hormonalni razlozi, pojačana aktivnost nadbubrežne žlijezda, utjecaj okoline  itd. Stoga je potrebno  napraviti detaljan pregled s potrebnim dijagnostičkim pretragama kako bi se onda poduzelo potrebno liječenje.

OZNAKE: