Povratak

Naglo mršavljenje

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
mr. Ljiljana Vrhovac-Uzur, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb

P: Zanima me odgovor na slijedeće pitanje. Moj mačak koji je star godinu i pol dana, mješanac sijamske mačke s puno njihovih karakteristika (ne znam da li je to bitno), u posljednjih nekoliko tjedana je vidno smršavio. Hranim ga uglavnom sa suhim briketima Friskies ili Whiskas. Apetit mu je i dalje ostao relativno dobar s obzirom na promjene koje sam uočila. Stolica mu je uredna, bez parazita, iako nije cijepljen jer je kućni mačak i nikada ne izlazi van. Kupila sam mu vitaminsku pastu koju samo mu stavljala u hranu, ali on je to vješto zaobilazio i komadiće koji su bili "zmazani" s pastom nije htio jesti. Prošlog ljeta je iskočio kroz prozor s 2. kata, vjerojatno ganjajući pticu.

Tad je primio nekoliko vitaminskih injekcija kao i nešto za zgrušavanje krvi, ali se, osim slomljenog zuba, dobro i potpuno oporavio. Ne znam da li je to moglo ostaviti posljedice zbog njegovog mršavljenja, i to pogotovo sad nakon 7 mjeseci od pada. Ili je možda u pitanju neki prirodni proces (s obzirom da je veljača). Nije steriliziran i nije se nikada pario. Molim Vas da mi odgovorite što mi je činiti.
Unaprijed hvala od mačka Ghandija i Jasmine.

O: Pravilna prehrana, kao i apsorpcija nutritivnih sastojaka iz crijeva, preduvjet su održanja tjelesnog integriteta i ravnoteže organizma, tj. ravnoteže svih energetskih i metaboličkih procesa. Brojne bolesti različitih organskih sustava mogu dovesti do nastanka malnutricije, tj. stanja neadekvatne uhranjenosti ili pothranjenosti.

Određene bolesti mačaka mogu se javiti u skrivenoj formi, tako da izostaju tipični znaci bolesti. Odnosno, određeni se simptomi razvijaju sporo, te se dijagnoza postavlja kad je bolest već uznapredovala.
 
Tako je gubitak tjelesne mase jedan od znakova invazije crijevnim nametnicima, ali i dijabetesa ili bolesti jetre.

Veljača je mjesec kada se, s promjenom duljine dana i vanjskih temperatura, spolno zrele ženke mačaka počinju tjerati. U tom periodu i mužjaci i ženke postaju uznemireni, umanjen im je apetit do te mjere da sasvim "zaborave" na hranu. S tim u vezi, promatrajte pažljivo Vašeg mačka i pokušajte odrediti koliki je dnevni unos hrane koju konzumira.

Kako biste isključili sumnju na ozbiljnije oboljenje, svakako Vašeg ljubimca odvedite na veterinarski pregled.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr